Pacijentima Doma zdravlja Bugojno na raspolaganju novi digitalni RTG aparat, holter EKGa i holter tlaka

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

U Javnoj ustanovi Dom zdravlja Bugojno odnedavno su pacijentima na raspolaganju novi digitalni RTG aparat, te holter EKGa i holter tlaka.

Prema riječima direktorice Doma zdravlja Bugojno prim dr Irhade Strukar radi se o visokosofisticiranoj medicinskoj opremi.

„Novi RTG aparat spada u najsavremeniju dijagnostičku opremu što stvara uslove za dobru dijagnostiku. Ovaj aparat omogućava dobivanje digitalne radiološke slike u veoma kratkom roku.Nabavljen je i novi CR-digitalizator koji analogne mamografske snimke pretvara u digitalne.Tu su i dijagnostički ekrani uvezani sa doktorima koji omogučavaju odmah uvid u urađeni snimak.Sistem posjeduje još mogućnosti:

– Auto-tracking koji vrši simultano motorno praćenje RTG cijevi sa horizontalnim i vertikalnim nosačem (Bucky) što znatno ubrzava i olakšava izvođenje specijalnih radioloških procedura.
– Ovaj sistem krase veoma niske doze zračenja .
– Posjeduje i automatsku kontrolu ekpozicije – doze zračenja.
– Sistem je sa plafonskim nosačem RTG cijevi što olakšava slikanje pacijenta na nosilima bez prebacivanja pacijenta na sto.
– RTG je motorno pokretan što omogučava veći komfor pacijenta.

Pušten je u rad i novi holter monitoring- holter EKG (kontinuirano 24 h snimanje) i holter tlaka (kontinuirano 24h mjerenje tlaka).

Ove usluge mogu dobiti svi pacijenti kako iz Bugojna tako i iz susjednih općina po uputi ljekara.“

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o