Otvoreno pismo očeva nastradalih studentica Selme i Edite: 18 mjeseci, više od 500 dana, sud se bavi pitanjem je li Sanjin Sefić kriv

https://www.bugojno-danas.info/

Povodom 18 mjeseci od tragične smrti studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu Selme Agić iz Bugojna i Edite Malkoč iz Bosanske Krupe, otvorenim pismom oglasili su se njihovi očevi Amir Agić i Enes Malkoč. Studentice je Golfom usmrtio Sanjin Sefić, kojem je u toku suđenje u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

– Proteklo je 18 mjeseci otkako Selma i Edita više nisu s nama, 18 mjeseci ispunjenih tugom, neizvjesnošću, čekanjem, odlascima, vraćanjem. Od noći 10. oktobra 2016. godine, kad su izgubile život, o čemu smo saznali kroz medije, do danas, ništa nije drugačije. Krivac za njihovu smrt još nije osuđen – navodi se u otvorenom pismu.

Očevi ne kriju ogorčenje, navodeći da su nekoliko puta prešli stotine kilometara do Sarajeva da bi im kazali da je suđenje odgođeno.

– Prošle godine 17. jula suđenje je počelo ispočetka – kao da se devet mjeseci između njihove smrti i tog trenutka nije ni desilo. Kao da devet mjeseci nismo dolazili u sudnicu, po vrućini, u postu, bolesti, da bismo pokazali da ćemo se za naše kćerke boriti koliko god treba. Koliko god vremena da prođe, ono što svi znaju o Selmi i Editi, ne može se promijeniti. Njihova dobrota, poštenje, vedrina i toplina ostaju u sjećanju porodica i prijatelja bez obzira na vrijeme. Ali, ko će poslije ovoliko vremena vjerovati u pravdu, Sud i istinu? Osamnaest mjeseci, više od 500 dana, Sud se bavi pitanjem: Je li Sanjin Sefić kriv? Već svi u ovoj državi znaju da je prošao kroz crveno, da je vozio više od 100 kilometara na sat, da ih je ubio i pobjegao.

Mi nećemo bježati. Mi ćemo čekati i dočekati presudu i dalje ponosni na ono što su naše kćerke bile. Iako pravde nikad neće biti, počinilac mora biti osuđen u nadi da više nikad niko neće pobjeći ni ubiti na pješačkom prijelazu – navodi se na kraju otvorenog pisma Amira Agića i Enesa Malkoča.

avaz.ba

https://www.bugojno-danas.info/ https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://mfbanka.com/stednja/ https://www.bingotuzla.ba/akcija-za-pocetak-sedmice-pop-up/