Otvorenje džamije u džematu Batuša, MIZ Gornji Vakuf

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponudatehnike/

U četvrtak, 30. Jula 2015. godine počela je manifestacija otvorenja džamije u džematu Batuša, MIZ Gornji Vakuf.

Između akšama i jacije-namaza, istu noć, upriličena je „Noć časnog Kur'ana“ na kojoj su učili vrsni učači: mr. Salih ef. Meštrovac, Mirnes ef. Šehić i Saudin ef. Lužić, a gost predavač u ovoj izuzetnoj noći bio je dr. hfz. Halil ef. Mehtić. Hafiz Mehtić je u svom nadahnutom obraćanju govorio o našem odnosu prema Allahovoj knjizi i sunnetu Muhammeda, a.s..

U petak, 31. jula u isto vrijeme proučen je tradicionalni mevlud i zikr. Gost predavač je bio prof. dr. Džemaluddin Latić, profesor na Fakultetu Islamskih nauka. Dr. Latić je u prepunoj džamiji govorio o vrijednostima naše čiste vjere, o zajedništvu i slozi koja nam je itekako potrebna. Mevludski program je izveo Hor imama MIZ Gornji Vakuf. Prisutne džematlije su bile oduševljene izvedenim programom i predavanjem tako da je druženje nastavljeno u mektebskim prostorijama džamije.

Prvog avgusta 2015. godine, u subotu došao je mubarek trenutak otvorenja ove prelijepe džamije. Na velikoj bini ispred džamije okuplilo se oko pet hiljada ljudi da zajedno sa Batušanima prisustvuju ovom izuzetnom trenutku. Među svečanim zvanicama su bili: izaslanik reisu-l-uleme mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor  Uprave za vjerske poslove, muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, direktor Elći Ibrahim-pašine medrese mr. Dževdet ef. Šošić, premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, sabornici, glavni imami i imami iz svih djelova naše drage Bosne kao i predstavnici javnog, kulturnog i političkog života općine Gornji Vakuf kao i drugih općina. U svojim obraćanjima eminentni gosti su pohvalili trud i uspjeh džematlija Batuše i pozvali džematlija da „održavaju“ džamiju tako što će u nju redovno dolaziti i slati svoju djecu u mekteb.

Izaslanik reisu-l-uleme mr. Nusret ef. Abdibegović je u svome obraćanju govorio o suštini naše misije na zemlji, o našem putu i trudu koji će biti nagrađen od Gospodara svih svjetova. Na kraju programa uručene su hedije i priznanja. Posebno je  odato priznanje hadži Fadil ef. Topaloviću, dugogodišnjem imamu džemata Batuša. Džamiju je u ime svoje porodice i pred dušu muža Mehmeda Zukića, otvorila hadži Mulija Zukić.

Na kraju,iskreno čestitamo vrijednim džematlijama džemata Batuša, Džematskom i Građevinskom odobru kao i svim vakifima i privrednicima koji su pomogli ovu izuzetnu manifestaciju. Molimo Gospodara svjetova da im ovo upiše kao dobro djelo.

MIZ Gornji Vakuf

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o