Otac Selme Agić iz Bugojna nakon odgađanja suđenja Sefiću: Neko nas pravi budalama, ovo je žalosno

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezadom_-2/

Nakon što je danas po drugi put odgođeno suđenje Sanjinu Sefiću koji je automobilom Golf 6 prošle godine na semaforu u Sarajevu usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, Selmin otac, Amir Agić istaknuo je za Klix.ba koliko je ogorčen i razočaran.

Današnje suđenje Sefiću njegovoj sestri Sari Sefić, te Dini Aliću, Amaru Salihoviću i Saudu Nišiću koji su mu pomogli da pobjegne iz BiH nakon nesreće, odgođeno je jer se nisu pojavili advokati troje optuženih. Ročištu se na početku jedino odazvao Sefićev advokat Kerim Čelik, a poslije mu se pridružio i Nišićev advokat Omar Mehmedbašić.

“Neko nas pravi budalama. Ja sam putovao oko 140 kilometara iz Bugojna, a gospodin Malkoč čak 370 kilometara u jednom pravcu iz Bosanske Krupe kako bismo došli na suđenje u Sarajevo. Malkoč je krenuo za Sarajevo jutros u 05:00 sati i još se nije stigao vratiti kući. To je zaista žalosno”, kazao nam je Agić.

Iako je advokat Čelik danas izrazio spremnost da mijenja ostale advokate koji su odsustvovali, Sudsko vijeće je nakon razmatranja situacije donijelo odluku da se ročište odgodi uz obrazloženje kako advokat po službenoj dužnosti ne može mijenjati ostale advokate.

“Ti advokati ne dođu i šta ih briga. Pa valjda postoje neke sankcije za njih. Još prošli put kad je odgođeno suđenje znao sam kako nešto nije uredu. Svi ti advokati su na službenoj dužnosti, niko nema svog advokata. Još im i država daje advokate koje plaćaju porezni obveznici. Toliko se halabuke dizalo od početka kad su angažirali četiri advokata u predmetu. Sad se spalo na jednog, a i on i jeste i nije advokat. Dođe na suđenja istrpane košulje u zimskoj jakni i cipelama kao da je došao na stočnu pijacu. Država nam je žalosna. Ovo je ništa ni s čim. Ovo je država bez države, bez ičega. Žalosno je, ne možete ni zamisliti koliko”, požalio nam se Agić.

Kako saznajemo, iduće ročište u predmetu Sanjin Sefić i drugi bit će održano 27. juna na kojem će biti ponovljeno i prethodno ročište koje je također odgođeno.

Podsjećamo, optužnica Tužilaštva Kantona Sarajevo tereti Sefića da je 10. oktobra prošle godine u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne, brzinom od 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo, automobilom Golf 6 usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč nakon čega je pobjego s mjesta nesreće.

Njegova sestra Sara, te drugovi Alić i Salihović, terete se da su počinili krivično djelo “pomoć počinitelju” jer su istu noć pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac. Nišić se tereti da je pomogao Sari, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela. Sefić je dva dana nakon toga uhapšen u Novom Sadu, a 9. januara ove godine je izručen pravosuđu BiH.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/