Osiguran plasman za oko 90 posto ovogodišnjeg uroda maline u BiH

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Godišnja konferencija proizvođača i otkupljivača jagodičastog voća održava se danas na Ilidži pod motom “Ima li još vremena za bh. malinu”, u organizaciji Caritasa Švicarske, USAID/Sweeden Farma 2 projekta i Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH.

Savjetnik za proizvodnju jagodičastog voća Caritasa Švicarske Dževad Lavić izjavio je za Fenu da je cilj konferencije otvoriti dijalog proizvođača i otkupljivača kako bi im bilo jasnije da jedni bez drugih ne mogu, te da bi bila iznađena što bolja rješenja za tu oblast.

– U okviru konferencije bit će održan okrugli sto na kojem će biti usvojeni zaključci koji će biti upućeni nadležnim ministarstvima s prijedlozima za pomoć bh. poljoprivrednim proizvođačima u vezi s nastalim štetama – rekao je Lavić.

Dodao je da im je namjera stabilizovati cijene, odnosno pronaći bolje šanse za bh. poljoprivrednike u oblasti jagodičastog voća.

Lavić je naglasio da je ove godine plasman za oko 90 posto uroda maline u BiH riješen.

– BiH proizvodi dovoljne količine maline te se treba fokusirati na metodologiju uzgoja kako bi na tržištu ostali dominantni o pitanju kvaliteta – pojasnio je Lavić.

Smatra da neće biti problema s plasmanom maline jer s povećanjem broja proizvođača raste i broj otkupljivača koji garantuju siguran plasman.

FENA

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/