Općina Gornji Vakuf-Uskoplje ne odustaje od izgradnje Regionalne deponije neposredno uz rijeku Vrbas i blizini izvora pitke vode kao i naseljenih mjesta!

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Dana 08.07.2016. Federalno ministarstvo okoliša i turizma je donijelo zaključak o prekidu postupka izdavanja okolišne dozvole za izgradnju Regionalne sanitarne deponije u MZ Pajić Polje zbog kako navode u istom, Kantonalno tužiteljstvo rješava pitanje lažiranja podataka u Studiji izbora lokacije od strane načelnika Seada Čauševića to jest općine Gornji Vakuf-Uskoplje.

Međutim, naše udruženje ističe da je svrha ovog zaključka da se  investitoru  omogući odugovlačenje postupka  sa ciljem da ispravi nezakonita postupanja kao i da se pokušaju otkloniti nedostatci u svom zahtjevu, a sve sa krajnjim ciljem da se istom izda okolišna dozvola za izgradnju Regionalne sanitarne  deponije na lokaciju Rudnik uglja ” Gračanica ” u Gornjem Vakufu-Uskoplje bez obzira što su naše udruženje i mještani ukazivali na nepobitne činjenice da ne postoje zakonski razlozi izdavanja okolišne dozvole.

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje i Federalno ministarstvo okoliša i turizma čitavo vrijeme ignorira naše opravdane primjedbe koje je naše udruženje dalo kao i peticiju 1500 mještana okolnih Mjesnih zajednica, a što je rezultiralo donošenjem  ovakvog zaključka sa ciljem ostavljanja dodatnog vremena da Investitor upotpuni svoj zahtjev i dokumentaciju , ili možda na neki drugi način pokuša ostvariti svoj cilj, izgradnju deponije u zoni za koju se ne može ni ne smije izdati suglasnost.

Također, iz obrazloženja zaključka str.2., vidljivo je da  je Federalno ministarstvo okoliša i turizma zatražio dopunu zahtjeva  od Investitora kojem je ostavljen rok od 60 dana da se upotpuni studija, ali se dalje navodi  u obrazloženju da dopuna studije nikad nije dostavljena. Samim tim, sukladno Zakonu o upravnom postupku, ministarstvo okoliša i turizma je moralo odbaciti takav zahtjev, odnosno odlučiti bez dopune tj. odbiti zahtjev Investitora.

Naše Udruženje građana „Gornjevrbaska eko dolina“ je dana 05.08.2016 godine podnijelo tužbu u Kantonalnom sudu Sarajevo na zaključak Federalnog ministarstva okoliša i turizma jer se isti ne usuđuju da postupe u skladu sa zakonom i da odbiju odnosno odbace zahtjev Investitora kao neuredan i nepotpun.

Ukoliko Kantonalni sud u Sarajevu ne uvaži našu tužbu, što je lako moguće sa obzirom na situaciju u državi i mogućnosti stranačkih lobiranja po sudovima BIH, naše udruženje će se obratiti Vrhovnom sudu BiH, a nakon toga i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Ovim putem pozivamo sve mještane okolnih mjesnih zajednica sa područja planirane Regionalne deponije da se uključe i da nam pomognu u ovoj pravnoj bitci za zdravu životnu sredinu koju nam žele oduzeti.

Također pozivamo ovim putem sve kandidate za načelnika općine Gornji Vakuf-Uskoplje i Bugojno da se kratko i jasno očituju po ovom pitanju, a svi odgovori će biti javno objavljeni. Očitovanje možete poslati na našu mail adresu gv.ekodolina@gmail.com

Udruženje građana
“Gornjevrbaska eko dolina“

Deponija1 Deponoija2 Deponija3

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/