OO SDP BiH Bugojno: Vlast spava-problemi se gomilaju

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/proljetnazabavairekreacija/

Već drugi mjesec našu zemlju, kao i cijeli svijet je pogodila pandemija koronavirusa, što je potpuno promijenilo način života koji smo prije živjeli. U takvim uvjetima je potpuno izostala očekivana i prijeko potrebna podrška lokalne vlasti Općine Bugojno. Bez pružene pomoći i podrške ostali su u prvom redu privrednici koji pune općinsku kasu, što ionako nezavidnu ekonomsku situaciju u našem gradu čini još težom.

Svjedoci smo iz priča, jer nam nadležni nisu ponudili nikakve podatke, da je značajan broj naših sugrađana preko noći ostao bez posla.

Manipulira se raznim brojkama, te smatramo da je nadležna općinska služba obavezna da nam da tačne podatke, kako bismo znali koliko je situacija alarmantna.

Kako bi se pomoglo našim sugrađanima, smatramo da je neophodno održati što prije sjednicu Općinskog vijeća na kojoj bismo utvrdili smjernice za ublažavanje trenutnog stanja. Viši nivoi vlasti su već napravili određene programe pomoći, tako da je sada na potezu Općina Bugojno koja bi trebala poduzeti konkretne korake za pomoć privredi i onima koji su ostali bez posla.

U prvom redu je važno napraviti rebalans budžeta, što je preduvjet da se krene u sprovođenje mjera pomoći.

Pored privrednog sektora, u nezavidnoj situaciji su i vlasnici zanatskih i ugostiteljskih radnji. Odlukom Općinskog vijeća uveliko bi se pomoglo ovim subjektima u vidu oslobađanja plaćanja određenih taksi, koji bi spomenutim sektorima bili od velike koristi.

Nažalost, do sada nismo vidjeli interes vladajuće strukture da se uključi u rješavanje ovih problema. To je razlog više da se što hitnije sazove sjednica Općinskog vijeća, a ne da se nastavi s praksom neodržavanja sjednica po nekoliko mjeseci. Dobro poznata praksa guranja problema pod tepih i skretanje pažnje na drugu stranu (izgradnja lokalnih puteva i sličnih aktivnosti) pokazuje da su vladajući uveliko ušli u predizbornu kampanju, dok kao i obično nemaju hrabrosti ni volje da se suoče sa gorućim problemima u lokalnoj zajednici koji niti mogu čekati niti će proći sami od sebe.

Klub vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću je već podnio zahtjev za održavanje hitne sjednice Općinskog vijeća s ciljem donošenja programa mjera pomoći bugojanskim privrednicima koji su najviše pogođeni aktuelnom situacijom. Nadamo se da će Kolegij OV u što skorijem vremenu pripremiti i zakazati sjednicu Općinskog vijeća.

Klub vijećnika SDP-a u OV Bugojno.

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o