OO SDP BiH BUGOJNO: Osvrt na 14. sjednicu Općinskog vijeća Bugojno

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Dana 28. januara održana je 14. redovna sjednica Općinskog vijeća Bugojno koja je nastavak imala u utorak, 5. februara. Pored tačaka koje su usvojene od strane Općinskog vijeća, a koje su u interesu lokalne zajednice najviše interesovanja su izazvali izvještaji javnih preduzeća i ustanova za 2016. i 2017. godinu.

Klub SDP-a je do sada mnogo puta tražio ove izvještaje da se nađu na dnevnom redu što je svakako bila i zakonska obaveza.

Napominjemo, na dnevnom redu su se trebali naći i izvještaji za 2014. i 2015. godinu, što smo također mnogo puta do sada tražili, a i to je propisano zakonskim aktima. Klub SDP-a je bio suzdržan za većinu ovih izvještaja. Naime, jedan od razloga je razmatranje izvještaja za 2016. i 2017. godinu tek sada, a zakonska obaveza je bila ranije. Potpisnici dostavljenih izvještaja o poslovanju javnih ustanova i preduzeća Općine Bugojno za 2016. i 2017. godinu su v.d. direktori što je također protuzakonito. Zakon je jasno propisao da vršilac dužnosti direktora može rukovoditi ustanovom do imenovanja direktora, a najduže 6 mjeseci od njenog imenovanja.

Direktor je odgovoran upravnom odboru za rezultate rada i finansijsko poslovanje ustanove što je propisano zakonom. Ne zaboravimo na koji način (bez adekvatne stručne spreme i potrebnog radnog iskustva), te kojom konkursnom procedurom (ako je i bilo ) su došli sadašnji direktori naših javnih ustanova i preduzeća na te pozicije. Imamo li mi zakonski odgovorne osobe na čelu istih?

Također, prema zakonu spomenute izvještaje podnose nadzorni i upravni odbori, a ne direktori, tako da je izvještaj za samo jednu ustanovu i to Javnu ustanovu Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Bugojno podnijela predsjednica Nadzornog odbora. Iako znamo da u pojednim preduzećima nisu potpuni nadzorni i upravni odbori, na pitanje zašto je to tako i da li je u skladu sa zakonom, nismo dobili odgovor.

U izvještajima je navedeno da su preduzeća i ustanove poslovali pozitivno, stoga s pravom postavljamo pitanje zašto se do sada čekalo da se na sjednici nađe i ova tačka dnevnog reda.

Mi ne znamo da li finansijski izvještaji sadrže pogrešne iskaze, te da li je poslovanje usklađeno sa važećim zakonskim i drugim relevantnim propisima, jer pojedini izvještaji nemaju ni bilans stanja i uspjeha koji su dostavljeni AFIP-u, a neki nisu ni protokolisani u svojim ustanovama, nemaju odluku o usvajanju istih od strane upravnih odbora.

Podaci o zaposlenicima nisu transparentni, te je primjetno i novo zapošljavanje iako nema odluke da su to i istinske potrebe ustanova. Cilj je očito bio zapošljavanje stranački podobnih kadrova.

Ovo su samo neki od razloga zbog čega je Klub SDP-a ostao suzdržan kod većine izvještaja, ali je učestovao u analizi njihovog poslovanja postavljajući konkretna pitanja i iznoseći određene prijedloge i primjedbe za poboljšanje trenutnog stanja.

Glasali smo protiv usvajanja izvještaja JKP Vodovod i kanalizacija Bugojno zbog vrlo ozbiljnog stanja u tom preduzeću koje je negativno poslovalo. Izvještaji su bilo veoma netransparentni i nepotpuni, a nismo dobili ni valjane odgovore na naša pitanja, a zabrinjava i činjenica da je račun ovog preduzeća blokiran što dovodi u još težu situaciju ovo preduzeće. Upravo zbog ovakvih stvari smo morali razmatrati izvještaje ranije, kako je propisano zakonom, te smo mogli pomoći ovom preduzeću da iziđe iz finansijske krize.

Klub SDP-a će i dalje tražiti sve ono što je zakonom propisano, tako da već u aprilu očekujemo razmatranje izvještaja za 2018. godinu, a nastavit ćemo tražiti i izvještaje za 2014. i 2015. godinu.

Pozivamo da se rad javnih ustanova i preduzeća uokviri u zakon, te da se konačno, u skladu s tim, krenu primjenjivati javni konkursi, imenovanja, zapošljavanja, nabavke jer mi u SDP-u nemamo razloga niti želimo opstruirati zakonski, transparentan, stručan i uslužan rad preduzeća i ustanova koje pripadaju Općini Bugojno i njenim građanima jer oni nisu privatna svojima pojedinaca niti stranke i ne trebaju služiti sebi već svima nama, građanima Bugojna.

KLUB VIJEĆNIKA SDP-a u OV Bugojno

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o