Bugojanci piju kancerogenu vodu, tvrdi vijećnik dr Salih Terzić

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Na 14. sjednici Općinskog vijeća Bugojno smo tokom izvještaja mogli čuti razne činjenice koje građani Bugojna ne znaju. Između ostalog kada je bio izvještaj Vodovoda i kanalizacije na dnevnom redu, vijećnik dr. Salih Terzić je iznio šokantne tvrdnje kazavši:

“Istakao bih jedan veliki problem o kojem nažalost niko ne govori, a to je problem vodovoda. Ovaj grad je imao u biti 4 vode, 4 puta je izgradio vodovodnu mrežu za vrijeme Austro-ugarske, to je bio Studenac, vodovod Vrpeć, vodovod Resnik i vodovod Kruščica. Oprilike svakih 25-30 godina dođe do značajnih promjena na glavnim vodovodima. Vodovod koji mi koristimo je azbestni, to je tada u vrijeme izgradnje bio zlatni standard, sada ovaj isti azbestni vodovod je dokazano kancerogen. Ja znam da ovo nije ni mjesto ni vrijeme da govorimo o uzrocima povećanog broja osoba oboljelih od kancera u Bugojnu ali smatram nužnim da se ovaj projekat pod hitno uvrsti u rad načelnika Općinskog vijeća, građana i Općine Bugojno. Mi pijemo ovu vodu, naša djeca piju ovu vodu i niko o tome ne govori.”

Direktor Vodovoda i kanalizacije Husref Duraković se osvrnuo na problem vode koju pijemo:

“Sa Kruščice se snadbijeva 85% građana Bugojna. Metar cijevi PHD košta 343 KM a nama treba 16 kilometara ako bismo obnavljali Kruščicu. Kad bi to sve uradili ponovo nam ostaje problem mašinskog mosta. Sada je u ovim poplavama nivo vode bio oko 40cm ispod glavne vodovodne cijevi i plus klizište koje se desilo 2002. godine na rasteretnoj komori Vrbanja je preduzeće bilo obavezno platiti 24.000 KM štete, to klizište je i danas aktivno samo je pitanje kada će se pokrenuti ponovo. U onoj godini kad je pravljen vodovod Bugojno tad su ljudi skontali da je to područje gore podložno klizištu i gore je trebao biti još jedan duplo veći bazen nego što je trenutno. Odustali su od toga i mislili su ga praviti na lokalitetu Golog Brda, zbog čega nisu ne znam, ali mislim da rekonstrukcija ovog vodovoda od Kruščice na ovamo treba izbjegavati. Ja sam upoznat da u Općini ima projekat od 2005. godine, vodosnadbijevanje sa lokaliteta Okašnica, komplet projekat urađen, mislim da bi rezervar trebao biti na Gorici. U tom pravcu treba ići i u pravcu Husića vrela. Kruščicu treba polako zaobilaziti jer samo je pitanje dana.”

Dakle, potrebno je 5 miliona i 488 000 da se zamjeni 16 kilometara cijevi od izvorišta Kruščica do Bugojna.

Bugojno-danas.info

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o