OO SDP BiH BUGOJNO: Bugojno zauzima 51. mjesto u FBiH kao nedovoljno razvijena općina (FOTO)

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

U posljednje vrijeme načelnik Općine Bugojno u svojim javnim nastupima potencira kako je Općina Bugojno među top deset općina u Federaciji BiH i BiH. Nije nam jasno na osnovu kojih relevantnih pokazatelja iznosi te tvrdnje. Možemo se složiti sa načelnikom da je nekada davno Bugojno zauzimalo to mjesto, te da je također, ne tako davno, imalo sve predispozicije da to i bude.

Također, možemo se složiti sa načelnikom da se Bugojno i danas nalazi među top deset samo što je isti pomiješao ligu (nivo) takmičenja. Istina je da je Bugojno među top deset, ali u Srednjobosanskom kantonu, a ne u Federaciji BiH i BiH, kako to ističe načelnik. Naime, od 12 općina SBK, Bugojno zauzima stabilno osmo mjesto. Iza njega se nalaze samo  Gornji Vakuf-Uskoplje, Jajce, Donji Vakuf i Dobretići.

S obzirom da prvi čovjek Općine ni nakon 12 godina vođenja iste nema uvida u stvarno stanje Općine, ovom prilikom želimo načelnika i nadležnu općinsku službu  upoznati da na nivou Federacije BiH postoji Federalni zavod  za programiranje razvoja na čijem čelu se već dugi niz godina nalazi Bugojanac , Ljubiša Đapan.

Federalni zavod za programiranje razvoja je najodgovornija federalna institucija za cjelokupan proces strateškog  planiranja u Federaciji BiH. Pomenuti Zavod godišnje objavi dokumente „Socioekonomski pokazatelji po općinama u Federaciji Bosne i Hercegovine“.Isti se prave na osnovu pokazatelja: stepena zaposlenosti, stepena nezaposlenosti, broja radnoaktivnog stanovništva, broja penzionera, stanja saobraćajne infrastrukture, stanja zdravstva, broja učenika u osnovnim i srednjim školama, strukture poslovnih subjekata,  vanjsko-trgovinske razmjene, prosječne neto plaće, procjene bruto domaćeg proizvoda (GDP) i dr.

Prema posljednjem objavljenom izvještaju Zavoda iz 2015. godine od 79 općina u FBiH Općina Bugojno zauzima 51. mjesto, te se svrstava u grupu nedovoljno razvijenih općina.

 

 

 

 

U prilogu saopćenja:

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/