OO SBB Bugojno: Saopštenje za javnost

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Prvi programski cilj za koji će se Savez za bolju budućnost kao parlamentarna stranka zalagati u narednom četverogodišnjem mandatu jeste poboljšanje standarda građana. Činit ćemo to na način da vratimo dostojanstvo radnicima i pomognemo da imaju što bolja lična primanja.

Danas su radnici obespravljeni do te mjere da su njihova primanja ispod nivoa koji omogućava normalan život, posebno to vrijedi za radnike u kožarskoj industriji. Nažalost, radnici su danas u pojedinim preduzećima moderni robovi, koji ne zaslužuju taj status.

Zalagat ćemo se, da se sa poslodavcima, koji imaju pokrenut biznis u Bugojnu obavi razgovor i potpiše odgovarajući protokol, koji će biti obavezujući i podrazumijevati isplatu plata i drugih ličnih primanja u skladu sa zakonom. U taj proces maksimalno bi se uključili inspekcijski organi, koji bi se bavili nadzorom nad ovim pitanjima. Također, svi novi biznismeni, koji žele raditi na području općine morali bi proći potpisivanje pomenutog protokola, koji bi bio garancija da će se radnicima isplaćivati primanja u skladu sa zakonom i preciziranim iznosom ispod kojeg nebi smjeli ići.

Ova praksa prisutna je u pojedinim bosanskohercegovačkim sredinama, posebno u Hercegovini, gdje se prilikom otvaranja novih objekata, konkretno tržnih centara, biznismeni suočavaju sa zahtjevima lokalne administracije o primanjima budućih zaposlenika. Na taj način se štite interesi svojih sugrađana i utiče na zaštitu njihovog materijalnog statusa i radničkog dostojanstva.

Nažalost, vladajuća koalicija u Bugojnu u proteklom mandatnom periodu nije činila ništa na zaštiti dostojanstva radnika. Vrijeme je da se u 21. vijeku to promijeni. Mi ćemo se boriti za to. Dokazali smo da se uz dobru volju može postići mnogo. Najbolje to pokazuje primjer poticaja u poljoprivredi. U proteklom mandatnom periodu u OV-u Bugojnu vijećnici SBB-a su se izborili da se sa 40.000 KM poticaji povećaju na 250.000 KM. Znamo da i to nije dovoljno za naše poljoprivredne proizvođače, ali je bez sumnje dobra osnova za rad na povećanju i ovog iznosa.

Treba nam Vaša podrška ZA BOLJE BUGOJNO i DRUŠTVO JEDNAKIH ŠANSI.

OO SBB Bugojno

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o