Oni su predloženi za medalju otpora za Bugojno, naknada 315 KM, prijevremena penzija, prednost pri zapošljavanju

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Riječ je o osobama koje se smatraju organizatorima otpora agresiji na BiH s područja sarajevske, tuzlanske, zeničke, goraždanske, bihaćke, mostarske, dobojske i regije Banja Luka.

Bugojno je pripadalo zeničkoj regiji, a predložene iz Bugojna vam donosimo u nastavku:

Bugojno: Dževad Mlaćo, Mustafa Jusić, Muhamed Đukić, Abdulah Jeleč, Semin Rustempašić, Mehrid Vrban, Kemal Balihodžić.

Po objavljenom spisku za regiju Srebrenice odmah je reagovao legendarni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić ogorčen zbog spiska za “Medalju otpora”:

Kosa mi se diže na glavi od nekih osoba sa spiska za koje znam da metka u ratu nisu ispalile, da nisu vidjele linije ni četničkog tenka i, što je najgore, danas uživaju u materijalnom bonluku kao da su veterani s Perl Harbora. Neka se stide” – ogorčen je Orić.”

Imena sa spiska koji su predložili „Zelene beretke“, Patriotska liga BiH, Organizatori otpora BiH i Organizatori otpora HVO-a proći će provjere i to nakon što Vlada FBiH usvoji uredbu o dodjeli „Medalje otpora“. Kada će se to desiti, još nije poznato. No, oni kojima bude dodijeljena „Medalja otpora“ imat će pravo na mjesečnu naknadu od oko 315 KM, pravo na prijevremenu penziju, prednost pri zapošljavanju, liječenju…

Za te potrebe trebalo bi oko 1,8 miliona KM godišnje iz federalnog budžeta.

Ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević kazao je da je stotinjak ljudi sa spiska umrlo ili imaju već neko drugo priznanje pa ne bi podlijegali ovoj naknadi, a neki su mu već rekli da naknadu ne bi ni tražili ukoliko dobiju „Medalju otpora“.

– Ne bi trebala dodatna sredstva. Na budžetskoj poziciji za dobitnike ratnih priznanja za ovu godinu ima 17,5 miliona KM. Moguće je izvršiti i neke preraspodjele unutar budžeta ako bude trebalo – tvrdi Bukvarević.

Cijeli spisak sa zeničke regije možete pogledati klikom na OVDJE

bugojno-danas.info/avaz.ba

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o