Održan planinarski pohod “Putem oslobodilaca Kupresa -1994.”

Foto: RTV Bugojno
https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

„Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH“ u saradnji sa PD „Koprivnica“ jučer je organizovalo planinarski pohod „Putem oslobodilaca Kupresa-1994“.Pohod je organizira u sklopu obilježavanja Dana bugojanskih jedinica Armije R BiH i 23.godišnjice „Kupreške operacije“.

Učesnici planinarskog pohoda okupili su se na centralnom šehidskom mezarju, gdje su položili cvijeće i proučili fatihu pred duše šehida. Potom su autobusima krenuli ka Koprivnici odakle su pješačili na relaciji Jarčišće-Hadrovica – Han luka, odnosno putem kojim su jedinice 707.bbr zajedno s ostalim jedinicama 7. korpusa Armije R BiH u oktobru i novembru 1994. uspješno vodile borbe za oslobodjenje Kupresa.

Ratni komadant Armije R BiH Almir Idrizović na Jarčišću je održao historijski čas.Govorio je o dogadjajima koji su prethodili, kao i Kupreškoj operaciji koja je,kako je istakao, imala historijsku važnost ne samo za Bugojnu, već i BiH. I ove godine planinarskom pohodu “Putem oslobodilaca Kupresa-1994” pridružio se načelnik općine Hasan Ajkunić koji se zahavlio „Udruženju za zaštitu tekovina borbe za BiH“ i PD „Koprivnica „što, kako je rekao, na ovaj način čuvaju od zaborava historijsku borbu jedinica Armije R BiH u odbrani svoje zemlje.

Kupreška operacija vodjena je 12 dana, tokom oktobra i novembra 1994.godine, a uz jedinice 707.bbr u ovoj historijskoj operaciji za oslobodjenje Kupresa učestvovale su i ostale jedinice 7.korpusa Armije R BiH.

RTV Bugojno

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/