Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije BiH, iz Bosne i Hercegovine u periodu od 2013. do 2017. godine iselilo je nešto više od 150 hiljada ljudi. Najalarmantnija situacija je u Posavini.

U istraživanju je učestvovalo 1.750 mjesnih zajednica, 82 općine, 104 lokalne nevladine organizacije (članice Unije) i 170 volontera.

Samo u 2017. godini iz BiH je iselilo 35.000 ljudi. Koliko je to zabrinjavajući podatak najbolje ilustrira činjenica da je npr. grad Banja Luka po posljednjem popisu stanovništva imala 150 hiljada ljudi, što znači da smo za nepunih pet godina izgubili stanovništvo drugog najvećeg grada u BiH.

Na području Bosanskog Broda, Brčko Distrikta, Dervente, Doboja, Gradačca, Modriče, Odžaka, Orašja, Srebrenika, Bosanskog Šamca, Pelagićeva, Vukosavlja i Domaljevca-Šamca samo u toku 2017. godine otišlo je više od 10.000 ljudi.

“Trend iseljavanja se nastavlja, a želja za boljim sutra ne poznaje naciju. Hrvatske porodice odlaze u zemlje EU jer za to imaju mogućnost sa hrvatskim pasošem. Bošnjaci, mahom povratnici, pošto-poto prodaju svoju imovinu i sele se u Evropu, uglavnom kod ili preko rodbine u Njemačku, Austriju, Sloveniju, Švedsku i druge zemlje. Dugi redovi za dobijanje viza u mnogim ambasadama ne sprječavaju ni Srbe, koji su se integrisali u mjestima raseljenja, a prije rata živjeli u drugom entitetu, da se masovno sele u Njemačku i Austriju, ali i Srbiju”, ističu iz Udruženja.

Ekonomska kriza, bespravnost, nepoštivanje osnovnih ljudskih prava i politička situacija u našoj zemlji samo su neki od razloga zbog koje mnogobrojne kompletne porodice, posebno mladi, napuštaju svoju domovinu zauvijek.

Unija za održivi povratak i integracije u narednom periodu će se fokusirati na kampanju prema institucijama vlasti za izradu strategije za zaustavljanje bh. građana, a od Predsjedništva BiH će tražiti da obiđu Posavinu i obavijeste građane šta realno mogu očekivati od njih.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/