Od 1. juna povećane plate zdravstvenim radnicima u Srednjobosanskom kantonu

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Zdravstveni radnici u Srednjobosanskom kantonu dobit će od 1. juna uvećane plaće, potvrdio je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu SBK/KSB Armin Kukić, ističući da će plaće biti veće u prosjeku između 50 i 60 maraka.

To je rezultat pregovora i novopotpisanih kolektivnih ugovora između predstavnika Vlade SBK/KSB i dva sindikata koja okupljaju zdravstvene radnike.

Kukić je utvrdio kako je potpisivanje novih ugovora, koji će važiti do kraja ove godine, bio mukotrpan proces.

– Ne mogu reći da smo u potpunosti zadovoljni, ali djelomično jesmo imajući u vidu trenutnu epidemiološku i finansijsku situaciju koja nije na najboljem nivou – rekao je.

Ministar zdravstva SBK/KSB Anto Matić pojasnio je da će uvećanje plaća zdravstvenih radnika koštati oko dva i pol miliona maraka na godišnjem nivou.

Naveo je da su satnice svih zaposlenih u zdravstvu uvećane na 2,40 KM, dok su za one okupljene u Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu SBK/KSB uvećani i koeficijenti za 0,1.

– Na godišnjem nivou uvećanje satnice za pet feninga, koštat će Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) SBK/KSB oko 1,3 miliona maraka. Toliko će, otprilike, na godišnjem nivou koštati i uvećanje koeficijenata za okupljene u Strukovnom sindikatu. No, teba naglasiti da će ove godine biti realizovano tek pola tog iznosa, jer ova nova pravila važe od 1. juna, a do tada se ide po starom – istakao je Matić.

Potpisivanju kolektivnih ugovora prethodile su najave iz Nezavisnog strukovnog sindikata, koji okuplja najveći broj radnika zaposlenih u zdravstvu SBK/KSB, da će stupiti u generalni štrajk ukoliko Vlada SBK/KSB ne udovolji njihovim zahtjevima.

FENA/Agencija DAN

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/