Obilježen Dan oslobođenja Bugojna u Drugom svjetskom ratu (FOTO + VIDEO)

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

U organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOAR) danas je obilježen 9. septembar, Dan oslobođenja Bugojna u Drugom svjetskom ratu.

Manifestacija je počela intoniranjem himne BiH, nakon čega je prisutne uime pomenutog udruženja i Društva “Josip Broz Tito” pozdravio Amir Kišija.

– Na današnji dan 1944. jedinice 7. krajiške brigade oslobodile su naš grad od fašističkog okupatora i njegovih sluga, nakon čega je uspostavljena narodna vlast – podsjetio je.

Kišija je ukazao, također, na važnost antifašističkog djelovanja i zaštite kulturno-historijskih spomenika u BiH i na teritoriji bugojanske općine.

– Brigu o očuvanju ovih spomenika koji su, u većini slučajeva, djelimično ili potpuno devastirani u ratu devedesetih godina prošlog vijeka u cijeloj našoj zemlji, pa i u Bugojnu, preuzela su udruženja antifašista i boraca NOR-a, te sa svojim, uglavnom, skromnim sredstvima, vraćamo im prijašnji izgled – naglasio je.

Ti spomenici su, dodao je, dio kulturnog naslijeđa BiH, i svi građani su dužni da vode brigu o njihovom izgledu.

Čestitku povodom 72. godišnjice oslobođenja Bugojna u Drugom svjetskom ratu, uputio je načelnik toga grada Hasan Ajkunić.

– Deveti septembar 1944. je datum na koji možemo biti ponosni, kao i sve buduće generacije. Bugojno je tada postao slobodan grad. To je bio težak, ali važan period u kojem su narodi i narodnosti tadašnje Jugoslavije i BiH zajedno stali u odbranu zemlje – istaknuo je Ajkunić.

Prigodnim riječima prisutnima se obratio učesnik Drugog svjetskog rata Avdo Maglić, dok je pjesmu “Tišina” interpretirala Svjetlana Kaletović, članica Udruženja književnika “Duga” iz Zavidovića.

Na Partizanskom groblju i Šehidskom mezarju, kao i na spomen-obilježju ispred gimnazije i kod bisti narodnih heroja Mahmuta Bušatlije, Stipe Đereka i Vojina Paleksića, položeno je cvijeće i odata počast svim patriotama koji su poginuli braneći Bugojno i BiH u proteklim ratovima.

Svojim dolaskom, svečanost u Bugojnu uveličali su brojni antifašisti iz drugih gradova BiH, a druženje je nastavljeno na platou Kulturno-sportskog centra, uz vojnički grah i partizanske pjesme.

(FENA)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/