Obilježen Dan bijelih traka u Bugojnu

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Dan bijelih traka, 31. maj obilježen je i u Bugojnu. U znak sjećanja na stradanje nesrpskog stanovništva prijedorske regije Asocijacija mladih i Asocijacija žena SDA Bugojno organizovali su protestnu šetnju ulicama Bugojna, a u centru grada, u ulici Zlatnih ljiljana građanima su dijeljene bijele trake.

Aktivnost je počela okupljanjem članica Asocijacije žena i Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije ispred stranačkih prostorija. Nakon što su podijeljenje bijele trake istaknute na rukavima počela je protestna šetnja dijelom ulice dr. Vagnera, ulicom Zlatnih ljiljana do centralnog šehidskog spomen obilježja gdje je proučena fatiha, a potom je šetnja nastavljena Sultan Ahmedovom ulicom i ulicom Kulina Bana do stranačkih prostorija odakle je protestna šetnja i počela. Šetnja sjećanja po riječima predsjednika Asocijacije mladih SDA Bugojno Nedžada Jusića veoma je značajna za sve stanovnike naše zemlje .

Ovo je naš doprinos da se sjetimo onoga što se desilo nesrpskom stanovništvu Prijedora. Ovaj se datum obilježava od 2012. godine i nadam se da će se nastaviti obilježavati još dugi niz godina i tako biti spriječen zaborav na ono što se dogodilo u prijedorskoj općini. Očekujem da će i građani doprinjeti da se ne zaborave patnje Prijedorčana – kaže Jusić.

Zahvaljujući aktivnosti SDA Bugojno se svrstalo u gradove, koji su obilježili sjećanje na žrtve i progon nedužnih civila nesrpske nacionalnosti u Prijedoru.

rtvbugojno.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/