Novalić: Nema mjesta za paniku, nastavljamo štititi građane od enormnih poskupljenja

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Nakon današnjeg sastanka enitetskih premijera, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da nema mjesta za paniku i da će zaštititi građane od enormnih poskupljenja.

S obzirom na to da je BiH složeno društvo, istakao je Novalić, ima potrebe za sastancima predstavnika svih nivoa vlasti.

“Kada je u pitanju Federacija BiH ja sam obavijestio sudionike sastanka o onome što radi Federacija BiH i što ima namjeru raditi. Naravno ovo što sad radi, već 12-13 mjeseci dolazi iz pandemije, također ta ista mjera odgovara i ovom vremenu, a to su ograničenja marži koja su harmonizirana između FBiH i RS-a. Osam posto na nekih preko 500 proizvoda koji su dali razultat, smanjili su pritisak jer bi povećanje cijena bilo još veće”, rekao je Novalić.

Dodao je da se to odnosi i na gorivo.

“Sporazumjeli smo se danas da će te dvije mjere ostat do daljnjeg. Kao što smo harmonizirali početak njihovog djelovanja i visinu tih mjera, harmoniziramo i njihov prestanak. Ne nazire se prestanak, nastavljamo dalje, da tako kažem, štititi građane od enormnog poskupljenja pojedinih kompanija”, istakao je Novalić.

Naglasio je da su na sastanku prenijeli jedni drugima šta rade.

“Nema mjesta za paniku. Imamo dovoljno da snabdijevamo stanovništvo u dvije grane, energije i prehrane. Samo mi sami sebi možemo naškoditi jer sasvim sigurno imamo uvoz pšenice izvana i to neće prestati. Međutim, ako jedna porodica kupi tonu brašna, a prosječna porodica u BiH troši 200 kila na godinu onda prirodno nastat će nestašice za koje smo sami mi krivi”, kazao je Novalić i pozvao još jednom građane da to ne rade.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/