Nova godina – nove i cijene: Hoće li BiH osjetiti posljedice recesije?

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Evropa bi mogla u recesiju, no procjene su da BiH neće značajno osjetiti usporavanje ekonomske aktivnosti. Najveće posljedice krize građani su osjetili prošle godine, ove će lagano dolaziti do smirivanja.

Nova godina – nove i cijene. Sa 2023. godinom po višim cijenama plaćamo utrošene kilovat sate struje i gasa. Pušači trebaju planirati i dodatna izdvajanja za cigarete koje poskupljuju – što zbog akciza, što zbog poskupljenja sa kojima računaju duhanske industrije. Cijene dvije vrste goriva su u blagom padu, a cijene osnovnih životnih namirnica još su “zamrznute”.

Uprkos poskupljenjima potrošački optimizam postoji. Tokom prošle godine potrošnja je čak i rasla, međutim i dalje nedovoljno ako se uračuna veliki uvoz koji jede domaću tražnju.

“Mi imamo one elemente ekonomskog rasta koji su na strani tražnje, Domaća tražnja je poticala rast sa 8,1 posto, ali strana je oborila rast za 3,7 posto i to je strukturalno problem bh. ekonomije. Raste izvoz, raste uvoz još brže”, kazao je Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

U Novu godinu smo ušli sa inflacijom od 16 posto. Godinu smo završili i sa 2,5 milijarde više naplaćenih indirektnih poreza. Ogroman novac koji se prema mišljenjima stručnjaka morao iskoristiti da se pomogne građanima.

“Ali smo mogli to riješiti na sljedeći način, radnik gleda platu u neto iznosu, vi gledate platu koju dobijete na račun, međutim poslodavac gleda platu u bruto iznosu, koliko ga koštate ukupno sa doprinosima. Tu je trebalo uraditi sljedeće, smanjite doprinose, povećava se neto plata, ali se bruto zadržava, onda nema prostora da poslodavac povećava dalje troškove. Tu smo mogli usporiti inflaciju značajno”, kazao je ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

Najave su da bi EU mogla ući u recesiju. Ako se to i desi, stručnjaci procjenjuju da za BiH ona neće biti ni duboka ni trajna. To znači da će cijene ili stagnirati ili blago rasti sa rastom i plata. Najvažnije je omogućiti rast zaposlenosti uz rast BDP i domaće proizvodnje.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/