Dodik nakon susreta s Osmorkom: Ne odustajemo od imovine i 9. januara

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Nakon sastanka sa predstavnicima stranaka Osmorke, lider SNSD- Milorad Dodik govorio je o spornom Zakonu o nepokretnoj imovini RS, ali i obilježavanju neustavnog Dana RS – rekavši kako se od ovih stavki neće odustati, no da se treba razgovarati o svim teškim temama. Ove spomenute, dodao je, nisu navedene u smjernicama o formiranju vlasti koje su dvije strane u decembru potpisale sa HDZ-om. Ovo je presudilo da NES i Stranka za BiH danas napuste koalciju.

Pitanje kao što je imovina riješava se putem političkog dijaloga. Mi nismo obećali da ćemo odustati od toga, kao što ni oni neće, ali to je stvar procedure. Mi smatramo da je pitanje riješeno Dejtonom i da je vještački nametnuto od visokog predstavnika. To nije problem vezan za formiranje Vijeća ministara BiH. Ako neko hoće da je to problem – okej”, rekao je.

Dodaje – nije protiv ovakvih tema na dnevnom redu kako bi svi rekli šta misle.

Dotaknuo se i obilježavanja neustavnog dana RS.

“Ako je problem 9. januar, i nama je problem 1. mart. Mislite da kad smo pravili smjernice odrekli smo ga se? Nigdje to ne piše! To su teme koje žive i ostaju, ali imamo i druge koje moraju da se završe. Ovo nije stvar pobjede ili poraza bilo koga, ovo je pokušaj da se napravi saradnja”, saopštio je.

Kada su u pitanju pozicije, ponavlja da je stav SNSD-a poznat. Ipak, odustalo se od imenovanja Denisa Šulica na mjesto ministra ljudskih prava i izbjeglica, pa će SNSD imati novi prijedlog, dok će razgovor unutar Osmorke po ovom pitanju biti nastavljen sutra.

Podsjetimo, zbog usvajanja Zakona o nepokretnoj imovini RS kao i stavova Milorada Dodika, NES i Stranka za BiH su ranije najavljivali da je moguće da napuste Osmorku – što su danas i potvrdili.

N1

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/