Nijemci u Kupres ulažu 15 miliona eura

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Kompanija Dolomit d.o.o. iz Kupresa, koja se bavi eksploatacijom i preradom kamena, na dobrom je putu da krene u smjeru novog i drugačijeg rada i poslovanja, koje bi trebalo donijeti dobre rezultate, na zadovoljstvo vlasnika, zaposlenika i općenito lokalne zajednice nakon što ju je početkom ove godine kupila grupacija Brilliant 3221 GmbH iz Berlina.

U nedjelju su u Kupres došla četvorica zaposlenika iz grupacije Brilliant 3221 GmbH iz Berlina, na čelu s direktorom Janom Weverom.

Pokrenuli smo postojeća proizvodna postrojenja, sve je u funkciji i uspješno je započelo, međutim, eksploataciju kamena smo odgodili jer je na kamenolomu snijeg od 40 do 50 cm. Nastavit ćemo čim se vremenske prilike poprave. Plan je nastaviti s dosadašnjom proizvodnjom, razgovarat će se s dosadašnjim i novim kupcima“, kazao je Tomislav Bagarić, dosadašnji direktor i jedan od 13 dosadašnjih vlasnika kompanije Dolomit, koju su u privatizaciji kupili 2000. godine.

Bagarić je na čelu Dolomita bio 28 godina, sad će biti glavni savjetnik novog direktora Dolomita Jana Wevera.

Dodaje kako sada slijedi razdoblje transformacije, njemački partneri i vlasnici odlučit će kojim tempom i koliko će se radnika zaposliti…

Bili smo klasična betonara, radili tzv. grube frakcije za nasipe, za betonare, uglavnom na području Duvna i Livna, a novi partner će raditi program mikrofrakcija: za žbuke, umjetni kamen, keramička ljepila i za neke druge primjene. Dvije godine pripremali smo za njemačke partnere dokumentaciju, za probu smo izbušili 700 metara u dubinu kako bismo se uvjerili da naš kamen ima kvalitetu i kvantitetu. Oni su to potvrdili i to je bio temelj za potpisivanje ugovora. Naši partneri obećali su uložiti dodatna financijska sredstva koja će donijeti nova zapošljavanja“, objašnjava Bagarić.

Prema poslovnom planu, proizvodit će se 300 hiljada tona različitih proizvoda iz programa mikrofrakcija, veći dio ići će u izvoz, a ostali na tržište BiH. Za to će biti potrebno instalirati nova, savremena proizvodna postrojenja.

Posao će dobiti naši mladi ljudi koji žele raditi, a siguran sam kako će nova tvrtka osigurati vrhunske plaće i zaradu kojom će biti zadovoljni“, tvrdi Bagarić.

Kompanija Dolomit postoji već 80 godina, do rata je zapošljavala do 150 radnika, a donedavno, prije njemačkog preuzimanja, imalo je 30-ak zaposlenih.

Vlada Kantona 10 je u februaru odobrila prijenos stopostotnog vlasničkoga udjela u gospodarskom društvu Dolomit d.o.o. Kupres na njemačku grupaciju Brilliant 3221 GmbH iz Berlina.

Direktor Wever najavio je kako je plan u sljedećih pet godina uložiti 10 do 15 miliona eura i zaposliti oko 50 domaćih radnika.

Večernji.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/