Ni život, a ni smrt u BiH nisu jeftini: Koliko koštaju grobna mjesta i ukopi u BiH?

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

“Sve može da propadne, da nestane, samo je smrt siguran posao”, čuvena je rečenica iz kultnog srbijanskog filma “Maratonci trče počasni krug”, koju je izrekao veliki Danilo Bata Stojković u ulozi Lakija.

Osim što moraju brinuti kako da (pre)žive, mnogi bh. građani primorani su razmišljati i o tome koliko će koštati troškovi njihove smrti.

Uzmemo li u obzir da se prosječna neto plata u Federaciji BiH u prošlom mjesecu kretala oko 1.139 KM, a cijena potrošačke korpe iznosila 2.986 KM, postavlja se pitanje kako odvojiti novac za “posljednje troškove”.

Cijene se razlikuju od grobnog mjesta te lokacije ukopa pa sve do vjerskog obreda za koju se porodica preminulog opredijeli.

Uzmemo li u obzir da je talas poskupljenja zahvatio sve pore našeg društva, zanimljivo je da se cijene pogrebnih usluga nisu povećavale u posljednje vrijeme.

Potvrdu ove informacije dobili smo iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Pokop” d.o.o. Sarajevo, iz kojeg su nam pojasnili zašto je to tako.

“Cijene naših usluga godinama su nepromijenjene. Tako godišnja naknada grobnog mjesta i dalje košta 8,50 KM. Ukoliko preminula osoba nema rezervisano grobno mjesto, ukop se vrši isključivo na groblju Vlakovo i ta cijena iznosi 4.680 KM bez obzira na vjersku pripadnost, a uz rezervaciju cijena je neuporedivo manja i iznosi 1.170 KM. U obje cijene uračunat je PDV”, rečeno nam je.

Zanimljivo da cijena izrade temelja sa kulir pločama na groblju Vlakovo iznosi 755 KM, dok je na Barama nešto jeftinija i kreće se oko 455 KM.

Razlika u cijenama po vjerskim obredima

“U troškove nije uračunat vjerski dio ukopa. Bakije i Jedileri su uglavnom zaduženi za muslimane. Katolici detalje ukopa dogovaraju sa Župnim uredom, dok pravoslavni vjernici dogovaraju detalje sa vjerskim licem u svojoj opštini stanovanja”, dodali su.

Iz Jedilera su nam rekli da kompletna oprema za dženazu koja uključuje tabut, gusuljenje, prevoz preminulog i ostalo košta oko 640 KM ukoliko preminuli nije bio njihov član. Za članove Jedilera ova usluga je besplatna.

Ukoliko je preminuli van Kantona Sarajevo, transport specijaliziranim vozilom se naplaćuje 1 KM po pređenom kilometru.

“Ukop pokojnika koji organizuje Župni ured u Sarajevu iznosi 80 KM, dok se misa naplaćuje sa dodatnih 20 KM, tako da okvirnu cijenu u iznosu od 100 KM dugo već nismo mijenjali”, rekao je za portal Klix.ba Domagoj Matijević, župnik u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/