Navijači, prijatelji kluba, građani Bugojna složni: Naim Basara je primjer uspješnog i kvalitetnog sportskog radnika

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Općina Bugojno od samog postojanja pravi je sportski grad. Nogometni, rukometni, košarkaški tereni u ovom gradu da li su brojne talente koji su kasnije svoj kvalitet pokazivali širom svijeta. Svi ljubitelji sporta u našoj zemlji sigurno pamte velike uspjehe NK Iskra na čelu sa Stjepanom Domaćinovićem Kokanom, ali i ostale bugojanske sportske kolektive koji su bili tvrd orah najvećim klubovima širom bivše Jugoslavije.

Ipak, uspjesi nisu mogući bez pojedinaca koji svojim znanjem i reputacijom čine sve da mladi talenti isplivaju na površinu a time i uspjesi njihovih klubova budu veći. Jedan od njih je i Naim Basara, dugogodišnji predsjednik Iskre, danas član IO-a Nogometnog saveza SBK/KSB  i uspješni poduzetnik. Basara je i veoma uspješan političar, trenutno je zamjenik Predsjedavajuće vijeća u Općinskom vijeću Bugojno, a 2009.godine proglašen je najboljim sportskim radnikom Općine Bugojno i Srednjobosanskog kantona.

 –           Basara je u Iskri trenirao kao omladinac, a 2007.godine Iskru je uveo u Prvu ligu Federacije.  Dok je obavljao ulogu predsjednika kluba, bio je i glavni finansijer kluba što je javnosti svakako poznato. Pod njegovim patronatom plate su bile redovne, svi gosti su zadovoljni napuštali Jaklić bez obzira na to da li su poraženi ili su slavili i to je zaista bilo vrijedno hvale. Kokan je Kokan, ali  u to vrijeme je cijela općina radila za Iskru,  te ja garantujem da je poslije njega upravo Basara dao najviše za Iskru.  Tu su svakako bili i njegovi ljudi koji su bili veoma vrijedni i odani, a  vrijedi izdvojiti Ksemala Lipovca, Samira Vrbana, dr. Senada Karaždu, Adnana Sarajlića,  Nedžada Kulaša, te  Franju Bojanića koji je u to vrijeme bio direktor bugojanskog Mlinpeka. Ovaj sportski radnik je na čelu Iskre boravio do 2012.godine i zaista Iskra je u tom periodu bila u vrhu Prve lige Federacije i veoma ozbiljan kandidat za osvajanje prvog mjesta što je privlačilo i navijače koji su organizovano dolazili i bodrili klub, otvorio je dušu za naš list  jedan razočarani navijač  Iskre kojeg smo zatekli na treningu njegovog kluba koji  je trenutno član Druge lige FBiH grupa Zapad i nalazi se na veoma niskim granama.

–          Basara je danas predsjednik  Takmičarske komisije Nogometnog saveza Federacije, a on želi i da NS SBK/KSB bude u najboljem redu i da tu ima zdravog rada i pravih ljudi. Njemu je zaista svejedno koje predsjednik, on samo želi kvalitetan rad, ističe sportski radnik iz Bugojna blizak Iskri, a koji nas je zamolio da ostane anoniman.

Basara je i uspješan poduzetnik, njegova firma AD Špedicija Bugojno godinama pomaže razvoj sporta u gradu i kantonu, a na nedavno završenom Šutkovom memorijalnom turniru pola osvojene nagrade na istom odlučio je pokloniti Javnoj kuhinji u ovom gradu. Danas je “alfa i omega” ŽNK Iskra Bugojno koji je trenutno jedan od najorganizovanijih sportskih kolektiva u našoj zemlji. Članice kluba ne plaćaju članarine, imaju odlične uslove za rad,  a Basara je svakako jedan od najzaslužnijih za to.

–          2013.godine formiran je ŽNK Iskra Bugojno, a kadetkinje prve godine upadaju u Prvu ligu Federacije grupa Jug gdje trenutno nastupaju. Nakon dva kola klub imaju dvije pobjede, a ambicije su osvajanje prvog mjesta i plasman u Premijer ligu BiH za žene. Basara je osoba koja zna šta radi, zna skim radi i zaista kada je on u nekom poslu rezultat ne smije izostati, dodao je naš izvor iz ŽNK Iskra Bugojno.

Treba istaći da se ime Naima Basara vrlo često spominje i u humanitarnim akcijama, pa je tako ŽNK Iskri prije nekoliko dana finansijski podržao akciju Udruženja Đerđef Bugojno za liječenje demobilisanog borca Selmira Basare. Pod Basarinim patronatom ŽNK Iskra tako je postao prvi sportski kolektiv koji se javno odlučio uključiti u humanitarnu akciju bugojanskog humanitarnog udruženja.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/