Nakon žalbe, 14 bugojanskih studenata oštećeno! Umjesto po 1000 KM dobit će po 500 KM

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Jučer je na sjednici Općinskog vijeća Bugojno na dnevni red uvrštena tačka dnevnog reda o dodjeli stipendija koja je na kraju i jednoglasno usvojena od strane prisutnih vijećnika.

Ništa tu ne bi bilo čudno da 14 studenata nije oštećeno koji su nakon preliminarne rang liste uputili žalbi te im je usvojena da bi na kraju drugostepena komisija prihvatila prijedlog da se tim studentima koji su nakon žalbe potpuno jednaki sa ostalima koji su dobili stipendije, uskrati cjelokupan iznos stipendije za 500 KM, dakle, 14 studenata koji su se žalili će dobiti po 500 KM umjesto po 1000 KM. U nastavku pročitajte obraćanje predsjednice komisije i diskusiju vijećnika po ovoj tački.

Predsjednica komisije za dodjelu stipendija Greta Kuna izvjestila je vijećnike o radu komisije: “Na temelju odluke Općinskog vijeća o imenovanju povjerenstva za dodjelu stipendija u sastavu Naim Basara, Armin Kurbegović, Salih Gurbeta, Samir Šečić i Greta Kuna predsjednica. Nakon obrade zaprimljene dokumentacije napravljena je preliminarna lista studenata koji su aplicirali za Općinske stipendije kao prijedlog Općinskog vijeća na usvajanje i razmatranje. Preliminalna lista je pravljena na temelju odluke Općinskog vijeća o dodjeli stipendija redovitim studentima za akademsku 2017/2018 i 2018/2019 godinu. Za akademsku 2017/2018 apliciralo je 278 studenata. Predloženo je za dodjelu 150 stipendija, 87 studenata nije zadovoljilo kriterije po pravilniku a 43 studenta imaju primanja koja prelaze cenzus po pravilniku. Za akademsku 2018/2019 apliciralo je 308 studenata, predloženo za dodjelu 150 stipendija, 158 studenata nije zadovoljilo kriterije a kod 58 studenata primanja prelaze cenzus po pravilniku. Nakon zaprimljenih žalbi drugostupanjsko povjerenstvo u sastavu Miroslav Zelić, Đemal Bilanović, Samir Šečić, Vedrana Kisić-Alagić, Viktor Dundović, Salih Gurbeta, je utvrdilo da su žalbe pravovremene potpisane od strane ovlaštene osobe i kao takve su razmatrane. Ukupno je pristiglo 68 žalbi od koji je 18 dijelom opravdano zbog razloga žalbi. Dva studenta su uložila žalbu na ispravku imena, oni su bili i ostali na preliminarnoj listi, jednoj studentici uložena je žalba zbog ispravke imena ali nije uvrštena na popis jer joj primanja prelaze cenzus po pravilniku. Jedna studentica je greškom izostavljena, vraćena je na popis ali svejedno nije zadovoljila kriterij po pravilniku Za 14 studenata su žalbe uvažene na drugostupanjskom povjerenstvu pa se predlaže pripadajuća nagrada u iznosu od 500 KM u akademskoj godini, a trebalo bi biti isplaćeno sa isplatom prve stipendije. Drugostupanjsko povjerenstvo je jednoglasno prihvatilo taj prijedlog. To je dodadni iznos od 10 000 KM iz proračuna, ali to je usuglašeno sa načelnikom.

Vijećnica SDP-a Šejla Džanan je kazala: “Mislim da stipendije su kroz javno mnijenje izazvale veliku buru. Očigledno da je komisija imala dosta toga pred sobom. Smatram da učenici, 14 uvaženih žalbi, zaslužuju ravnopravan status kao i ostali studenti koji su učestvovali i dobili ovu stipendiju jer oni ne trebaju nikakve nagrade i naknade jer oni trebaju dobiti svoje pravo što im je zagarantovano. Trebate izjednačiti status studenata koji su dobili stipendije Općine Bugojno“.

Đemal Bilanović ispred kluba SBB-a je istakao: “Ovdje treba naglasiti da je klub SBB-a bio protiv ovakve odluke i pravilnika, treba naglasiti da su spiskovi za stipendije smanjeni sa 250 na 150 za godinu. Mi kao klub ne možemo biti protiv spiska studenata koji su dobili stipendije a naravno da smo nezadovoljni odlukom o dodjeli stipendija na ovakav način na koji je ovo urađeno.”

Vedrana Kisić Alagić, vijećnica SDP-a je kazala: “Klub SDP-a je također bio protiv pravilnika kada smo ga usvajali. Ono što mene zanima, ako može načelnik da odgovori, da li postoji način da i ove uvažene žalbe, da stipendije budu pune a ne u iznosu od 500 KM, da li to ima iz načelnikovih rezervi ili iz fonda obrazovanja“.

Nakon diskusija predsjedavajući OV Bugojno je dao na glasanje potvrđivanje odluke o dodjeli stipendija. Jednoglasno je usvojena odluka, svi prisutni vijećnici su glasali ZA.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/