Nakon šest godina litar dizela u BiH iznosi oko 1,60 KM

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Početkom 2010. godine litra dizela koštala je 1,63 KM. Nakon gotovo šest godina, može se reći da se cijena vratila na tu razinu. Jučer je na pojedinim pumpama u RS-u cijena bila oko 1,60 KM. U Federaciji, jedan naftni gigant cijenu dizela je oborio na 1,66 KM, dok je litra benzina 10 feninga skuplja, piše Večernji list BiH.

Svjetska banka u 2016. predviđa prosječnu cijenu od 51 dolara po barelu za 2016. To bi značilo dolar manje od očekivane prosječne cijene za 2015. Očekuje se kako će ponuda nafte ostati obilna

Ovo je za autoprijevoznike sjajna vijesti, ali i za sve ostale koji zbog posla moraju dalje putovati. Nadamo se da će se ovakav trend nastaviti ili barem što duže zadržati, govore nam na crpki na koju smo stali uliti gorivo po jeftinijoj cijeni. Radnik na pumpi govori nam kako građani ovih dana toče pune spremnike goriva.

– Ljudi shvaćaju kako im se isplati napuniti spremnik, osobito jer stižu blagdanski dani kada se više putuje kod porodica i prijatelja. Ali, i u strahu su jer, uprkos svemu, ovo je Bosna i Hercegovina i brojne promjene tu se događaju preko noći. Ipak, glavnu ulogu u formiranju cijena ima svijet. Cijena nafte se u odnosu na sredinu prošle godine prepolovila. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) donijela je ranije odluku zadržati svoju politiku visoke proizvodnje i time je praktički donijela odluku napustiti dugoročnu strategiju o ograničenoj proizvodnji, unatoč globalnoj recesiji koja je vladala i koja donekle još vlada. Tako smatra i Sanjiv Shah iz londonske tvrtke Sun Global Investments.

Svjetska banka u 2016. predviđa prosječnu cijenu od 51 dolara po barelu za 2016. To bi značilo dolar manje od očekivane prosječne cijene za 2015. Očekuje se kako će ponuda nafte ostati obilna, upozorava Svjetska banka. Razlog za to je što se na tržište vraća još jedan veliki proizvođač – Iran.

fokus.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/