Najmlađi pe*ofil iz Bugojna u BiH imao literaturu “Kako doći do djeteta”

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Dvadesetogodišnji A.M. iz Bugojna uhapšen je zbog pe*ofilije, to jest iskorištavanja maloljetnika i djece radi po*nografije.

On je osumnjičen da je unazad pet godina, znači čak i kada je i on bio tinejdžer, putem određenih internet-portala i društvenih mreža aktivno komunicirao sa zasad nepoznatim osobama, te na taj način razmijenjivao po*nografski sadržaj čiji su akteri djeca.

– Policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona 13. oktobra u večernjim satima, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, uhapsili A. M., koji se dovodi u vezu sa krivičnim djelom iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi po*nografije – saopćili su iz Federalne uprave.

Na osnovu naredbe Općinskog suda u Bugojnu izvršen je pretres objekta koji koristi osumnjičeni.

– Prilikom pretresa je pronađeno u računaru kod osumnjičenog, kao i na drugim elektronskim uređajima, više stotina videosnimaka i fotografija sa seksualno eksplicitnim sadržajima na kojim su akteri djeca od dvije do osam godina. Isto tako, pronađena je literatura koju je osumnjičeni koristio za prikupljanje informacija o temi ‘kako doći do djeteta’ – kazali su u Federalnoj upravi policije.

A. M. je u službenim prostorijama u potpunosti priznao sve za šta ga se optužuje, te je jučer uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Srednjobosanskog kantona.

Dvadesetogodišnjak je najmlađi uhapšeni za pe*ofiliju zasad, a nažalost sve je više ovakvih slučajeva u BiH.

Podsjećamo, nedavno je uhapšen pe*ofil iz Sarajeva koji je u računaru imao čak 10.000 slika i videosnimaka dječije po*nografije. On se dva dana nakon hapšenja objesio u pritvoru.

Srđan Rajčević, direktor Agencije za informaciono društvo RS, kazao je kako policija u ovakvim akcijama najčešće koristi prikrivene agente.

– Znači, neko ko se predstavlja kao sagovornik, lice koje ima iste afinitete, to jest pe*ofil. Kada se utvrdi da osoba stvarno ima te sadržaje, onda mu se prati internet-saobraćaj, nakon čega policija reagira – kazao je Rajčević

On je dodao da šifrirani internet-saobraćaj nije lako pratiti, pogotovo kod nas, gdje su kapaciteti ove vrste ograničeni, ali da uhapšeni mladić nije bio previše informatički pismen.

– Ta krivična djela su prilično teška za dokazati, ne samo kod nas, gdje imamo ograničene kapacitete nego i na Zapadu. Ipak, koliko sam ja shvatio, ova osoba koja je uhapšena nije bila previše informatički pismena pa je u kontakt stupala i putem Facebooka. Pojavom novih tehnologija pe*ofilija je postala bolest 21. stoljeća. Mislim da će toga samo biti sve više i više – zaključio je Rajčević.

Avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/