Na Vlašiću uskoro aerodrom, golf teren, luksuzne vile, klinike i 50.000 radnih mjesta

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

U Programu ekonomskih reformi 2016.-2018. koji je krajem januara usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine navedena su brojna strana investiranja za projekte iz oblasti turizma, a jedan od najzanimljivijih projekata bi se trebao realizirati na planini Vlašić.

160220073.6_mn

Projekat Eko zona Korićani-Vlašić trebao bi biti izgrađen na platou Vlašića u selu Korićani. Za realizaciju projekta koji se našao u Programu ekonomskih reformi najbitniji je bio potez države koja je stala iza njega krajem januara ove godine, iako priča o ovom centru traje već dugo.

Bogatija ponuda privlači više turista

Eko zona Korićani-Vlašić u svom projektu obuhvata izgradnju zdravstveno-nastavnog, turističkog i sportsko-rekreativnih centara, luksuznih vila, aerodroma, aquaparka, vještačkog jezera…

U razgovoru za Klix.ba Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona, kazao je kako se SBK ubraja u najatraktivnije i najzanimljivije turističke destinacije u BiH te da je kvalitet smještajne i ugostiteljske ponude na zadovoljavajućem nivou.

160220073.5_mn

“Sve ovo vodi ka daljem konstantnom rastu ostvarenih dolazaka i noćenja u kantonu. Posljednjih godina privatni sektor je konstantnim ulaganjem finansijskih sredstava u turističke kapacitete i proizvode unaprijedio turističku ponudu koja odgovara specifičnim zahtjevima turista”, kazao je Matošević te kao primjer naveo etno selo Čardaci, Eko FIS Vlašić, Hotel Resort&Spa Vlašić, Reumal u Fojnici i brojne druge turističke destinacije.

Radna mjesta za najmanje 50.000 mladih

Izgradnjom Eko zone Korićani-Vlašić direktno je planirano zapošljavanje 50.000 radnika, a još toliko na sekundarnim i tercijarnim oblastima. Međutim, da bi došlo do realizacije ovog projekta koji se nalazi na oba entiteta, omjer ulaganja oba entiteta bi trebao biti 50:50.

Matošević je dodao kako primjeri dosadašnjih ulaganja u turizam u SBK imaju pozitivne rezultate te da se značaj novih investicija ogleda u zapošljavanju mladih osoba.

160220073.4_mn

“Svaka ulaganja u turizam značajna su s aspekta povećanja kvaliteta turističke ponude, a samim tim i povećanja konkurentske sposobnosti destinacije. Veoma je važno nova ulaganja povezati sa već postojećom turističkom ponudom i turističkim proizvodima kako bi ukupna ponuda bila još kvalitetnija i atraktivnija s ciljem motiviranja turista za posjetu turističkoj destinaciji. Velike investicije su sigurno ‘mamac’ i za druge potencijalne investitore koji su do sada bili oprezni saž ulaganjem. Ono što može biti zabrinjavajuće kod velikih ulaganja na planinskim područjima jeste realna opasnost da veoma često lokalna zajednica ne može infrastrukturno pratiti količinu tih ulaganja”, izjavio je Matošević.

Lokalna zajednica mora pratiti ulaganja

Kao primjer je naveo skijaški centar Raduša koji je jedan od najmodernijih skijaških centara u Bosni i Hercegovini, ali sa lošom saobraćajnom infrastrukturom (šumski put) bez električne energije i vodovodne mreže.

160220073.2_mn

Ukoliko dođe do realizacije ovog projekta koji će biti od velikog značaja ne samo za SBK već i za Bosnu i Hercegovinu zbog međuentitetskog angažmana, sigurno će doći do poboljšanja turizma u BiH i sve češćih posjeta stranih turista bh. planinama koje su već duže vremena glavno odmaralište turista iz Slovenije, Srbije, UAE, Njemačke, Austrije i drugih zemalja svijeta.

160220073.1_mn

klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/