NA POMOLU RJEŠENJE NAJVEĆEG PROBLEMA LOVACA U SBK-U

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponudatehnike/

Problem gospodarenja lovištima u Srednjobosanskom kantonu mogao bi biti riješen u narednih mjesec dana, a u posljednje vrijeme traju intenzivni razgovori o toj temi – potvrdio je kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Salkan Merdžanić.

– Kantonalna vlada se mora očitovati o tome hoće li oblast lovstva, kao stvarni osnivač lovnih područja, dati na upravljanje drugima, ili će stvari organizirati na drugačiji način. Sva razmišljanja idu u pravcu da bi se od lovišta morala imati određena naknada i da bi modus, po kojem bi se ona ostvarivala, trebalo uskladiti s ostalim zakonima – kazao je.

Trenutno je, dodaje, u fazi izrade prijedlog odluke kojom će, između ostalog, biti precizirane granice lovišta na teritoriji SBK-a.

-U 12 općina SBK-a egzistira više od dvadeset lovačkih društava. Dosad su lovačka udruženja dobijala gazdovanje u okviru svojih općina, na način kako smo to dogovarali na nivou lokalnih zajednica. Međutim, taj dio se mora promijeniti i uskladiti s federalnim zakonima – naglasio je Merdžanić.

Poručuje da treba jasno definirati u čijoj će nadležnosti ubuduće biti lovno područje SBK-a.

(FENA)

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o