Može li se naplatiti šteta na vozilu ukoliko se udari divljač na cesti?

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Svake godine na cestama u BiH strada više stotina osoba, a jedna od velikih opasnosti za vozače svakako je divljač na cesti. U BiH su zabilježeni slučajevi gdje su prednji dijelovi vozila bili potpuno havarisani nakon udara u nešto veće životinje kao što su medvjed ili vepar.

Pojedinačni slučajevi pokazuju da je u BiH potrebno mijenjati zakonsku regulativu u ovoj oblasti kako bi vozači i njihova imovina bili bolje zaštićeni, ističe u razgovoru za Fokus.ba pravni ekspert iz Sarajeva dobro upoznat sa ovim slučajevima.

“Imao sam slučaj klijenta koji je udario srnu na magistralnoj cesti Sarajevo-Tuzla. Srna je preživjela i napustila cestu. Međutim, moj klijent je, kako je kasnije utvrđeno, imao štetu na autu od 3.000 KM“, ističe naš sagovornik.

U trenutku kada se ova nesreća dogodila, vozač je stao pored ceste. Pozvao je policiju koja je napravila zapisnik i fotografisala mjesto nesreće.

“Nedugo zatim na kućnu adresu mog klijenta stigla je obavijest da su oni pokrenuli prekršajni postupak, jer je on navodno izazvao saobraćajnu nesreću tako što nije prilagodio brzinu uslovima na cesti. Međutim, svjedok u ovom slučaju, vozač koji je upravljao svojim automobilom iza mog klijenta, nekoliko trenutaka nakon nesreće potvrdio je da su uslovi na cesti bili idealni i da nije bilo prekoračenja brzine od 70 kilometara na sat, koliko je dozvoljeno na tom dijelu puta“, rekao je ovaj pravni ekspert.

divljac-na-cesti-1

Slučaj je završio na Općinskom sudu u Sarajevu gdje je vozač koji je udario srnu oglašen krivim i trebao je platiti kaznu od 200 KM. Međutim, Kantonalni sud u Sarajevu poništio je ovu presudu i slučaj vratio na ponovno odlučivanje.

“Ova prekršajna prijava zapravo je spriječila mog klijenta da podnese bilo kakav zahtjev za nadoknadu štete. Iako je vožnju prilagodio uslovima na cesti, to sada ništa ne znači, jer sve dok se vodi ovaj postupak on nema nikakvu šansu da naplati štetu. Dodatna otežavajuća okolnost za vozače je što po zakonu imaju svega tri dana da kantonalnom ministarstvu prijave štetu koju im je pričinila divljač”, pojasnio je sagovornik portala Fokus.ba.

Postojeća zakonska regulativa u BiH nedovoljno je regulisala slučajeve pojavljivanja divljači na saobraćajnicama, dok su mnogo bolje regulisane štete nastale u stočnom fondu i na poljoprivrednim dobrima.

“Moj klijent ima pravo tužiti Ministarstvo privrede KS i lokalno lovačko društvo jer nisu poduzeli dodatne mjere kako divljač ne bi izlazila na cestu. Ali u tome je spriječen zato što je on u ovom slučaju ne samo oštećen, već i okrivljen. Da apsurd bude veći, upravo je moj klijent bio taj koji je pozvao policiju nakon što je udario životinju”, zaključuje naš sagovornik.

fokus.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/