Mostar danas odlučuje o zabrani rada nedjeljom

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Gradsko vijeće Grada Mostara danas na sjednici razmatra odluku o zabrani rada nedjeljom u trgovinama i uslužnim djelatnostima, te reduciranju radnog vremena u ugostiteljskim objektima u najvećem gradu na Neretvi, koji je žila kucavica turizma u Hercegovini.

O ovoj odluci klix.ba je razgovarao sa građanima Mostara, koji imaju oprečna mišljenja, od onoga da se rad nedjeljom treba strogo zabraniti svima, do toga je Mostar poznat kao turistički grad života i da je bilo kakva zabrana u tom gradu apsurdna.

Karla iz Mostara kaže kako ona ne radi ni u ugostiteljstvu ni u prodaji, ali smatra da je apsurd zabraniti rad nedjeljom.

“Mostar je turistički grad i ako ne bude nedjeljom ništa radilo to neće biti Mostar na kakav su turisti navikli i za kakav su čuli, što bi po mom mišljenju bila šteta”, kaže Karla navodeći kako se prava radnika mogu urediti na mnogo drugih načina, ali nikako zabranama rada.

Da rad nedjeljom nikako ne treba zabraniti smatra i Blaž Bušić navodeći i rješenje za ostvarivanje prava radnika koji idu nedjeljom na posao.

“Smatram da nedjeljom treba dnevnicu svima koji rade povećati za duplo, tako da radnici naplate duple dnevnice, jer ima jako puno ljudi koji su spremni nedjeljom raditi za duplu dnevnicu, a odmarati nekim drugim danom i to im ne treba uskratiti”, kaže Blaž.

Njegova supruga Iva dodaje kako rad nedjeljom ne bi bio problem radnicima kad bi bili plaćeni za to adekvatno i da je to pitanje koje treba urediti, a ne uvoditi zabrane.

Njihova sugrađanka Adna je sasvim drugačijeg mišljenja po tom pitanju i rad nedjeljom bi zabranila.

“Uzimajući u obzir da je većina radnika potplaćena i da nemaju slobodnog vremena, mislim da treba nedjelju uvesti kao neradni dan, da barem tada mogu odmoriti” , kaže Adna.

Nađa također smatra da se ne treba raditi nedjeljom navodeći da, “u svim normalnim zemljama u svijetu se ne radi nedjeljom, pa valjda ne bi trebalo ni kod nas, ali kod nas sve prolazi”

Da nedjeljom ne treba raditi smatra i njezin sugrađanin Miloš Perišić.

“Ja lično smatram da nedjeljom ne bi trebalo da bude rada i da radnici svi znaju da imaju slobodnu nedjelju”, kazao je on.

Što se tiče radnog vremena nedjeljom i vikendima općenito, Imman smatra da ne bi trebalo da bude dio radne sedmice.

“Smatram da je vikend upravo ono što je potrebno da bi radna snaga bila dovoljno produktiva”, kazala je Imman.

Persa Drmać smatra da bi nedjeljom trgovine trebale raditi samo u jutarnjim satima i to ne duže od 10 sati, za nužne potrebe kako je to po njezinim riječima nekada bila praksa.

Ivanka Šunjić, misleći na žensku populaciju koja uglavnom radi u trgovačkom sektoru kaže, “I one su žene i trebaju se nedjeljom odmoriti i biti sa svojom porodicom”

“Subotom svako što treba namirnica neka kupi, a neka se žene odmore nedjeljom” , poručila je Luca Markota.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/