Moramo izbjeći podjelu Mostara kakvu nudi SDA

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Lider HDZ BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović ocijenio je u intervjuu za Vijesti.ba da je SDA-ov prijedlog o Mostaru u dosta elemenata formalno krenuo tome da Grad podijeli na dva dijela.

Stalno smo ukazivali da to neće ići na takav način, nego da moramo pronaći blaže forme iz koje nas niko ne bi mogao na bilo koji način staviti u funkciju podjele grada. Mostar u životnom smislu ne smije više biti ‘grad slučaj’, ali isto tako ne smijemo pasti u zamku gdje bi neko vidio ratne ili ne znam ni ja kakve crte u gradu Mostaru“, kazao je Čović, odgovarajući na pitanje da li SDA-ov prijedlog znači podjelu Mostara po ratnim linijama.

S druge strane, tvrdi da je HDZ-ov prijedlog to želio izbjeći do kraja.

Mostar moramo napraviti sa jasnom unutrašnjom organizacijom i on mora funkcionisati na praktičan način jer je to grad od više od 100.000 stanovnika“, poručio je Čović.

Najavio je da će delegacije HDZ BiH i SDA u širem sastavu održati radni sastanak tokom vikenda na kojem će razgovarati o rješenjima za Mostar, te o provođenju presuda Sejdić – Finci.

Susret će vjerovatno biti održan u Mostaru.

Poručio je da HDZ BiH svoj prijedlog za Mostar neće uputiti u parlamentarnu proceduru prije ovog sastanka sa SDA-om.

Nemamo više vremena. Mi ih moramo približiti na tom sastanku, jer nakon toga to sigurno ide u parlament. Vrijeme na ističe. Do 2. maja se sve mora završiti u parlamentarnoj proceduri, koja nije baš jednostavna. Mislim da će ovo biti posljednji sastanak HDZ i SDA na ovom nivou. Dalje sa SDA možemo razgovarati, ali u Parlamentu“, pojasnio je Čović.

(Vijesti.ba)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/