Mogući razlozi zbog kojih je medijima zabranjeno snimanje današnje sjednice u Bugojnu

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Svi ste upoznati o današnjim dešavanjima u Općinskom vijeću Bugojno, naime, predsjedavajući Općinskog vijeća Bugojno iz prošlog saziva Igor Vrljić je na početku sjednice istakao kako će mediji morati napustiti salu nakon što novi vijećnici polože zakletvu te nakon sjednice biti pozvani da dobiju izjave od vijećnika što je medijima onemogućilo da prate rad Općinskog vijeća.

Razlog koji je predsjedavajući Vrljić naveo jesu epidemiološke mjere, a da apsurd bude veći 25 vijećnika su sjedili jedan do drugog sa ni pola metra razmaka, odnosno takav raspored ih je sačekao po ulasku u kristalnu salu što je trebao neko prije misliti o epidemiološkim mjerama na koje se predsjedavajući Vrljić poziva te je i on sam mogao zaustaviti sjednicu dok se ne napravi razmak 2 metra između vijećnika, kako je Krizni štab i preporučio.

U prostoru je i nakon odlaska medija bilo preko 30 osoba, a to je glavni razlog koji je naveo bivši predsjedavajući za odstranjivanje medija.

Ispostavilo se da predsjedavajući ili onaj ko je naredio da tako postupi, nisu željeli da se sjednica snima a to nam je potvrdio i kolega koji je pitao i predsjedavajućeg i načalenika Ajkunića da ostavi kameru da snima a da će on izaći, na šta su oni odgovorili da nema snimanja.

Tu je postalo sumnjivo da se nešto pokušava sakriti a moguće razloge saznajte u nastavku.

Naime, za novog predsjedavajućeg Miroslava Zelića je glasalo samo 14 vijećnika od toga 11 SDA (Salih Gurbeta-predsjednik kluba SDA, Nedžad Jusić, Admir Ždralović, Armin Hero, Fuad Hajić, Naim Basara, Hazer Mlivo, Ragib Halilović, Edina Šupić, Najda Pandžo i Jasmin Pandžo.) HDZ 2 (Miroslav Zelić i Lucija Pavlović) i jedan vijećnik Nezavisne liste (Samir Šečić). Mogući razlog jeste da se sakrije od medija i javnosti ko je glasao za novog predsjedavajućeg jer je pored Zelića sve uslove za predsjedavajućeg ispunjavao i Dino Sijamija ispred SDP-a

SDP je imao prijedloge i za predsjedavajućeg i zamjenika a to su bili Dino Sijamija i Šejla Džanan, vladajuća većina je ekspresno odbila prijedlog i prekršila član 30. statuta općine Bugojno koji kaže “Prilikom predlaganja izbora predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća osigurat će se u najvećoj mogućoj mjeri ravnopravna zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te ravnopravnost spolova.” Ravnopravnost spolova nije zastupljena iako je mogla biti te je time prekršen statut.

Zamjenik predsjedavajućeg Nedžad Jusić je izabran sa nešto više glasova nego predsjedavajući Zelić.

Današnja sjednica je demonstrirala silu većine koja je žurila da se što prije imenuju nove osobe na nove funkcije te da se usvoji odluka o privremenom finansiranju u iznosu od 1 milion i 700 000 KM za 3 mjeseca 2021. godine kako bi budžetski korisnici dobili plate na vrijeme.

Da li ćemo ponovo čekati za narednu sjednicu 3,4,5 mjeseci, kada će se raspravljati o budžetu Bugojna za koji se ne zna izvršenje zadnjih 5 godina, dok je Donji Vakuf jučer 04.02.2021. usvojio nacrt budžeta u iznosu od 6 miliona i 500 000, Bugojno tapka u mjestu i približava se da postane slabija općina po budžetu od Donjeg Vakufa koji je mnogo manji od naše općine.

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o