Mljekara Agrocentar Gornji Vakuf – Uskoplje raspolaže sa 17 različitih artikala (REPORTAŽA)

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Danas smo posjetili mljekaru Agrocentar u Gornjem Vakufu – Uskoplju.

“AGROCENTAR” d.o.o. je bosansko-hercegovačko društvo koje je nastalo 1996. godine, a smješteno je u Gornjem Vakufu – Uskoplju, u centralnoj Bosni. Osnovna djelatnost društva “AGROCENTAR” je proizvodnja i prerada mlijeka i mliječnih proizvoda, te punjenje mineralne vode. Mliječni proizvodni program, po kojem je “AGROCENTAR” poznat, su: svježe pasterizovano “Vrbasko mlijeko”, tečni “Vrbaski jogurt”, “Vrbaske pavlake”, “Vranički sir za pitu”, “Vranički kajmak”, “Vrbaski ayran”, “Vranički sirutka”, “Vranički polutvrdi sir – GAUDA” i “Vranički masni sir”.

Na Gradačačkom međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije, 2006 godine, “AGROCENTAR” je za mliječne proizvode dobio dva priznanja za kvalitet:

“VRBASKI JOGURT 3,2% m.m.” je osvojio srebrenu medalju za kvalitet, a sir pod nazivom “VRBASKA GAUDA” je dobitnik bronzane medalje.

Za svoje potrebe “AGROCENTAR” trenutno veže oko 300 kooperanata, proizvođača mlijeka, sa kojima ima ugovore o otkupu sirovina. Proizvođači mlijeka, koji surađuju sa “AGROCENTROM”, moraju posjedovati zdravstvene kartone, kao garant za svako stočno grlo, kako bi bili otklonjeni rizici u proizvodnji i prenošenju zaraznih bolesti, te osigurala proizvodnja zdrave hrane.

Tražeći tehničku vodu, koja bi se koristila u procesu proizvodnje i prerade mlijeka i mliječnih proizvoda, inžinjeri “AGROCENTRA”, u samoj blizini tvornice, pronašli su čistu mineralnu vodu. Tokom 2006. godine Društvo je pokrenulo proces punjenja pronađene mineralne vode, koja se crpi pumpom iz bunara dubokog 62 metra.

Od tada je mineralna voda, koja je dobila naziv “BISTRICA”, vrlo važan produkt Društva. Voda “BISTRICA” je prepoznata po svojoj čistoći, bistrini, ljekovitim i osvježavajućim svojstvima.

Prirodna voda “BISTRICA” puni se u ambalaži od 5 litara, litar i pol, pola litre, te 0,33 litra, a minaralna voda pakovana je u ambalažama od litar i pol, pola litre i 0,33 litra.

Na renomiranom svjetskom sajmu mineralnih voda, koji je održan u Brkeley Springsu u Virđiniji, 2005.godine mineralna voda “BISTRICA” je osvojila bronzanu medalju za kvalitetu.

Na Gradačačkom međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije, 2006 godine, prirodna izvorska gazirana voda “BISTRICA” je osvojila srebrenu medalju.

2007. godine „AGROCENTAR“ d.o.o. je uspostavilo integrirani sistem upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane, prema standardu BAS EN ISO 9001:2000 Sistem upravljanja kvalitetom – Zahtjevi i BAS EN ISO 22000:2000, u cilju postizanja zadovoljstva svojih kupaca i sigurnosti potrošača.

Osnovni ciljevi Društva su uspostavljanje integriranog sistema upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane, kako bi bila konkurentna na domaćem tržištu.

Težnja Društva se bazira na proizvodnji eko-proizvoda.

Izrada gotovih proizvoda se odvija po vlastitim recepturama i tehnološkim rješenjima preuzetih od proizvođača opreme na bazi kojih je omogućeno potpuno udovoljavanje zahtjevima kupca u pogledu kvalitete proizvoda i sigurnosti hrane.

Posebna pažnja se pridaje kvalitetu i ukusu proizvoda čime se kroz budući rad želi ostvariti prepoznatljiva višegodišnja tradicija u preradi mlijeka. Rad i poštenje su osnovne vrijednosti koje se podstiču u poslovnoj etici kompanije.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/