Mladi u FBiH bez problema do prvog radnog iskustva

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojen je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o volontiranju Federacije BiH, koji je predložio SDP BiH.

Zakonom o volontiranju FBiH, lokalne zajednice se obvezuju da izvrše akreditaciju i omoguće volontiranje mladima i sticanje radnog iskustva, kako bi bili u mogućnosti polagati stručne i državne ispite, čime bi postali konkurentni na tržištu rada.

Da podsjetimo, Forum mladih SDP BiH je izradio javnu politiku „Radno iskustvo svima“ kojom je planirana izmjena Zakona o volontiranju FBiH. Javnom politikom je jasno naznačeno da svaka mlada osoba može steći radno iskustvo u svojoj lokalnoj zajednici.

Nažalost ,Parlamentarna većina SDA-HDZ-SBB na sjednici održanoj 18. maja je odbila da se politika uopće nađe na dnevnom redu.

Tom odlukom vladajuća koalicija je stavila do znanja da ne mari za veliku nezaposlenost i masovno iseljavanje mladih osoba.

Forum mladih SDP BiH, smatrajući da je odluka degradirajuća za sve mlade osobe, je 14. juna pokrenuo aktivnost ponovnog sticanja podrške javnoj politici „Radno iskustvo svima“. Upućena su pisma svim zastupnicima u Parlamentu Federacije BiH koji su na sjednici 18. maja glasali protiv toga da se ova javna politika ne nađe na dnevnom redu. U pismu, mladi SDP-a su upozorili na težak položaj mladih osoba u Bosni i Hercegovini, a u ovom slučaju u Federaciji BiH.

Nakon pritiska na zastupnike i očigledne potrebe za izmjenama, koje je Forum mladih SDP BiH obrazložio Zakonodavnoj komisiji Parlamenta FBiH, Zakon je uvršten na današnju sjednicu Parlamenta FBiH.

S obzirom na brojne izmanipulirane konkurse i natječaje, ovim Zakonom će se urediti ta oblast i biti pružena jednaka mogućnost svim mladim ljudima (a ne kao do sad, samo probranim i podobnim) da nakon završetka školovanja svoje radno iskustvo steknu volontiranjem i dobiju šasnu za zaposlenje.

Zakonom su također predviđene novčane kazne za općine/gradove koji ne izvrše akreditaciju i ne pruže mogućnost mladima sticanje radnog iskustva.

Forum mladih SDP BiH i SDP BiH žele spriječiti masovno iseljavanje mladog i obrazovanog kadra, a to možemo samo ako obezbijedimo svima jednake mogućnosti za zaposlenje.

OO SDP Bugojno

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/