Mlada Donjovakufljanka ruši stereotipe

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/kupuj-pametno-kupuj-domace/

U našem društvu još uvijek je prisutan stereotip da su žene nesigurniji i nepouzdaniji vozači koji češće uzrokuju nezgode u saobraćaju. Ovaj stereotip ruši naša mlade sugrađanka Eldina Draginović. Eldina, ne samo da je vrstan vozač, već je i odličana instruktorica vožnje. Iako se nije školovala za ovo zanimanje, okolnosti i nemogućnost da radi u struci opredjelili su je za zanimanje instruktorice vožnje.

„ Nakon završene srednje medicinske škole položila sam stručni ispit i očekivala da ću naći posao u svojoj struci, međutim to se nije desilo. Nakon toga upisujem četvorgodišnji studij zdravstvenog smjera koji uspješno završavam i stičem zvanje diplomiranog sanitarnog inžinjera. Sve sam to uradila s ciljem da lakše dođem do posla. Međutim, to u našoj državi ne ide tim redoslijedom, pa sam se upustila u privatno poduzetništvo i otvorila slastičarnu. To je donekle i funkcionisalo, ali sam bila svjesna da se ne mogu nositi sa konkurencijom jer vi danas u svakoj trgovini možete kupiti različitih poslastica a Vakuf je mala sredina i nije bilo neke potražnje za tim.” – rekla je Eldina Draginović gostujući u emisiji “Četvrtkom otvoreno” Radija Donji Vakuf.

Sa 18 godina polaže vozački ispit i tada joj se rađa ljubav prema upravljaču vozila. Zavoljela je vožnju voljela i osjećala je da je to ispunjava . “Javila sam se na konkurs u auto – školi na prijedlog mog oca koji je u to vrijeme radio kao instruktor vožnje. Obzirom da sam temperamentna osoba uvijek sam željela više . Također, osoba sam koja preispituje svoje sposobnosti i vjerovala sam da mogu biti instruktorica. Prijavljujem se na konkurs, prolazim neophodnu procedure u auto – školi i od nadležnog ministarstva dobijam potrebnu licencu za rad.” – pojašnjava Eldina.

Od 2016. godine radi kao instruktorica vožnje i vrši obuku kandidata.

Eldina Draginović nedugo nakon polaganja za instruktoricu vožnje, polaže za A kategoriju. Potom su uslijedila polaganja za kategorije vozila C1, C, CE i na kraju D kategorija, tako da je njena vozačka dozvola potpuno ispunjena .

“ Ukoliko želite napredovati u poslu, Vi morate izići iz nekih ustaljenih okvira što sam ja i napravila. Nailazila sam na razlučite komentare, neki su bili motivirajući, a neki nemotivirajući. Ja sam znala šta želim i u tome sam imala podršku svojih roditelja, mog šefa i mojih prijatelja. “ – ističe ova mlada instruktorica vožnje i dodaje da prema važećem pravilniku mora proći određen vremenski period da biste mogli pristupiti polaganju za instruktora u toj kategoriji.

Izvor: Radiodonjivakuf.com.ba

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/