Ministar Radman posjetio SBK: “Hrvatska podupire Hrvate u SBK i stabilnu BiH”

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Dvodnevni službeni posjeti Bosni i Hercegovini ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Goran Grlić Radman započeo je jučerašnjom posjetom Križančevom selu u Vitezu, gdje je u pratnji hrvatskih dužnosnika, predstavnika braniteljskih udruga i mještana, položio vijenac i zapalio svijeću u spomen na nedužno ubijene civile i vojnike HVO-a koje su u prosincu 1993. godine u Križančevu selu ubili pripadnici Armije BiH.

Ministra Grlića Radmana u Križančevu selu dočekao je zastupnik u Saboru RH i predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH ŽSB Radoje Vidović, načelnik Općine Vitez Boris Marjanović te ministar obrazovanja ŽSB Bojan Domić.

U izjavi za medije, nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, ministar Grlić Radman naglasio kako je došao u ovaj dio BiH s porukom ohrabrenja Hrvatima koji tamo žive, ali i potpore očuvanju mira i stabilnosti u toj zemlji.

“Posjetom središnjoj Bosni pružamo poruku ohrabrenja Hrvatima koji tamo žive, ali i potpore očuvanju mira i stabilnosti u toj zemlji. Želimo ohrabriti Hrvate središnje Bosne u njihovim nastojanjima da opstanu u krajevima u kojima žive stoljećima. Hrvatska podupire cjelovitu i stabilnu BiH te će se nastaviti zalagati za europski put susjedne države.

Hrvatskoj je u interesu imati stabilnu i sigurnu BiH, a položaj hrvatskog naroda u njoj itekako važan za stabilnost te zemlje. Snažno podupiremo sve reformske procese koji idu u smjeru promjene izbornog zakona i kojima bi se eliminirali svi oblici diskriminacije i nejednakosti u izbornom procesu kako bi se omogućilo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda pa i hrvatskog kao najmalobrojnijeg.”, kazao je ministar Grlić Radman nakon odavanja počasti žrtvama Križančeva Sela.

Zastupnik u Saboru RH i predsjednik ŽO HDZ BiH ŽSB Radoje Vidović zahvalio je ministru Grliću Radmanu na dolasku u Županiju Središnja Bosna, ali i na svemu što Republika Hrvatska čini za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

“Hvala ministru Grliću Radmanu na svemu onome što čini u svom radu kako bi se glas Hrvata u Bosni i Hercegovini čuo na svim značajnim europskim i svjetskim destinacijama gdje se donose ključne odluke. Također, raduje me da posjeta ministra Grlića Radmana, uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća ovdje u Križančevu selu, uključuje i posjetu franjevačkom samostanu u Gučoj Gori jer su ova dva mjesta na određen način simboli stradanja Hrvata Središnje Bosne. Posjeta ovim mjestima nas na simboličan način učvršćuje i podsjeća da nikako ne smijemo odustati od onih ciljeva za koje su naši branitelji položili svoje živote, a to su uz opstanak Hrvata u BiH svakako ravnopravnost i konstitutivnost. Vjerujemo da ćemo do ovih ciljeva mnogo lakše doći uz nesebičnu pomoć Republike Hrvatske kojom se ovom prilikom želim zahvaliti na nesebičnoj pomoći koju nam pružaju”, rekao je zastupnik Vidović.

Nakon posjete Središnjem spomen obilježju Križančevo selo, ministar Grlić Radman posjetio je franjevački samostan i crkvu sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori gdje se susreo s gvardijanom fra Dragom Pranješom i ostalim svećenicima. Ministar Grlić Radman je obišao samostanske prostorije, muzej i crkvu koja je tijekom ratnih događanja potpuno devastirana i demolirana.

Radni dio posjete Županiji Središnja Bosna ministar Grlić Radman završio je sastankom s hrvatskim političkim dužnosnicima koji je održan u Vitezu. Domaćin sastanka bio je zastupnik u Saboru RH i predsjednik ŽO HDZ BiH ŽSB Radoje Vidović. Uz njega, sastanku je prisustvovao i predsjednik FBiH Marinko Čavara, predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH Lidija Bradara, izaslanica u Domu naroda Parlamenta BiH Marina Pendeš, predsjedatelj Sabora ŽSB Josip Kvasina, ministar obrazovanja ŽSB Bojan Domić, načelnik Općine Vitez Boris Marjanovići te drugi dužnosnici s razine BiH, FBiH, ŽSB i općina u ŽSB.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara nakon sastanka rekao je kako su hrvatski dužnosnici iz Središnje Bosne aktualizirali sve ono što je važno za Hrvate u Središnjoj Bosni.

“Izuzetno je važno što je ministar vanjskih i europskih poslova RH Goran Grlić Radman posjetio Središnju Bosnu i razgovarao sa svima nama iz Središnje Bosne koji obnašamo neku dužnost na razini ŽSB, FBiH i BiH. Prezentirali smo mu naše poglede i razmišljanja na aktualnu političku situaciju u BiH. Uz to, aktualizirali smo i istaknuli sve ono što je važno za nas Hrvate u Središnjoj Bosni, a to je da Republika Hrvatska pomogne prvenstvo put Bosne i Hercegovine na EU i NATO putu, a s druge strane da pomogne rješavanje onih naših lokalnih problema koje imamo. To je prije svega odlazak mladih ljudi odnosno da osiguramo uvjete kako bi mladi mogli ostati na ovim prostorima”, naglasio je predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Ured za informiranje ŽO HDZ BiH ŽSB

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/