Ministar Dedić posjetio plantažu ESOF u Donjem Vakufu

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić obišao je u Donjem Vakufu proizvodne pogone firme ESOF, najvećeg proizvođača organskih proizvoda u zatvorenom prostoru u BiH.

„Ova firma je primjer dobre organizacije i maksimalne iskorištenosti poljoprivrednog zemljišta. ESOF svojim radom pokazuje kako efikasno unaprijediti i održavati organsku proizvodnju u BiH. Za ovim proizvodima postoji velika potražnja u zemljama EU i zahvaljujući tome, ako nastavimo razvijati ovaj sektor, možemo smanjivati trgovinski deficit u poljoprivredno-prehrambenom sektoru“, rekao je ministar Dedić prilikom obilaska plantaža firme ESOF.

Ministar Dedić je podsjetio da je Zakon o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji usvojen u FBiH te da se trenutno radi na izradi pravilnika kojima će se dodatno regulirati ova oblast.

Inače, firma ESOF se bavi proizvodnjom organskog jagodičastog voće i povrća u plastenicima (10 hektara) te na otvorenim plantažama (25 hektara), a posjeduje i logistički centar pakovanja i prerade, sa najsavremenijim sistemom kontrole kvalitete. Firma je izvozno orijentirana na tržište EU, ali i tržište Bliskog istoka.

Organski sektor zabilježio je značajan rast u proteklim godinama u FBiH, a proizvođači iz FBiH su dobili brojna priznanja i nagrade širom svijeta. Ukoliko bi BiH postigla tri posto obradivih površina (47.000 hektara) u organskom sektoru, procjenjuje da se da bi u ovaj sektor moglo biti uvedeno 15.000 proizvođača, što bi značilo smanjenje nezaposlenosti ali i jačanje ruralnih područja.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/