Malinari demantiraju Dedića: Poticaji koje je ministar najavio su farsa

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponudatehnike/

Nakon što je federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić najavio uvođenje poticaja za malinare, kako bi se spasila proizvodnja jagodičastog voća, koja je ostvarivala odlične rezultate, reagirali su iz Udruženja proizvođača, prerađivača, otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća.

Šta je istina o najavljenim poticajima Šta je istina o najavljenim poticajima
Oni tvrde da je ministar Dedić javnost doveo u zabludu, a da će tu podršku imati samo rijetki proizvođači, sa uzgojem na velikim parcelama.

– Iako se federalni ministar poljoprivrede pohvalio da je po prvi put uveo novčanu podršku za proizvodnju maline na federalnom nivou, mi se, kao Udruženje proizvođača, prerađivača, otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća P/G K FBiH, ipak slažemo sa izjavom zastupnika u Parlamentu FBiH Ismeta Kukića da će ovo “Federalno ministarstvo poljoprivrede na čelu s ministrom Šemsudinom Dedićem ostati zapamćeno po činjenici da je za vrijeme mandata ovog ministra uništeno malinarsvo FBiH”.

Poticaj je samo farsa i planirani su samo za površine iznad pet duluma u visini od 85 KM po dulumu što je vrlo mizerno, a i sam ministar zna da proizvođača koji imaju zasade sa ovim površinama skoro da i nema.

Kao Udruženje smo u posljednjih 18 mjeseci ministru Dediću uputili najmanje 10 dopisa, što u formi zahtjeva za sastanak što u formi urgenta, gdje smo vrlo jasno naglasili problematiku malinarstva i prijetnju gašenja projekta, koji je u 2017. godini ostvario izvoz u vrijednosti 72 miliona KM. Davali smo prijedloge kako da se spasi ovaj sektor, ali ministar Šemsudin Dedić se oglušio na svaki od naših zahtjeva za sastanak. Nije našao vremena za sastanak na kojem bi se zajednički iznašlo rješenje za opstanak proizvodnje maline u koji je uključeno cca 60.000 porodica iz ruralnih područja i gdje je većini ovo osnovni izvor prihoda.

Gospodine ministre ponovo Vam skrećemo pažnju da je malinarstvo u krizi na globalnom nivou, da u nekim državama proizvođači maline neće moći izdržati ovaj pritisak i doći će do odustajanja od proizvodnje, te Vas upozoravamo da ne dozvolite da takav ishod bude i u našoj državi.

Hladnjačari su u posljednje dvije godine pretrpjeli ogromne gubitke, ali dali su sve od sebe da sačuvaju ovu proizvodnju. Sada je red na Vas da se uključite u očuvanje proizvodnje maline, jer bez značajne podrške države u ovoj godini malinarstvo će biti ugroženo.

Sve vodeće države u proizvodnji maline osiguravaju subvencije za otkupljivače i izvoznike maline ( poticaj na kapitalna ulaganja, poticaj na otkup i izvoz maline i subvencije kamatnih stopa ) kako bi bili što konkurentniji na tržištu. Jedino naša država nema podršku i dovodi nas u neravnopravan položaj sa konkurencijom.

Ne tražimo ništa više od onoga što druge države pomažu u ovom sektoru i želimo da budemo ravnopravni sa konkurencijom. Ako nećete zbog nas hladnjačara i izvoznika pomoći ovom sektoru, onda imajte bar obzira prema 60.000 porodica iz ruralnih područja, koje su uključene u ovu proizvodnju – kažu u saopćenju iz Udruženja proizvođača, prerađivača, otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća.

faktor.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o