Lutkarska republika u Bugojnu živi svoj san

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Najbolje lutkarske predstave iz Srbije. Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u Bugojnu.

U Bugojnu je danas održana press konferencija povodom IX Bugojanskog lutkarskog bijenala (Bijeanala jugoslovenskog lutkarstva). Bijenale će se održati od 11.09. do 15.09.2017. godine.

Ceremonija otvaranja ovogodišnjeg susreta počinje u ponedeljak u 16:00 h u Pozorišnoj dvorani KSC Bugojno.

U takmičarskom programu će učsetvovati: Malo pozorište „Duško Radović“ Beograd sa predstavom „Andersenovi kuvari“, Lutkovno gledališće Maribor „O dečki in pingvinu“, Dječje kazalište „Branka Mihaljevića“ Osijek „Deveta ovčica“, Dječije pozorište Republike Srpske „Odisej – san o povratku“, Pozorište lutaka Mostar „Ljepotica i zvijer“ i Gradsko pozorište Podgorica s predstavom „Bajka o ribaru i ribici“.

Program Bijenala, pored najboljih predstava iz regiona, upotpunite će specijalistička radionica za glumce-lutkare, radionica za izradu lutaka, izložbe, okrugli stolovi, scenska čitanja lutkarskih tekstova, promocija zbornika lutkarskih tekstova i lutkarske predstave studenata sa ASU Sarajevo i Akademije umjetnosti iz Osijeka.
Predstave će se izvoditi u Bugojnu, Donjem Vakufu, Travniku i Gornjem Vakufu Uskoplju.

Članovi žirija na IX Bijenalu će biti: Narada Nikšić (Sarajevo),Željko Hubač (Beograd) i Tamara Kučunović (Osijek). Moderator okruglih stolova će biti Ljubica Ostojić (Sarajevo).

Radionicu za glumce-lutakre će voditi Dragoslav Todorović Šilja (Beograd) a radionicu za izradu lutaka Ria Trdin (/Osijek).

Na press konferenciji su se obratili direktor Bijenala Vahid Duraković, urednik biltena Senada Milanović i načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić kao generalni pokrovitelj Bijenala.

Vahid Duraković je istakao: „Lutkarska republika živi svoj san jer Bugojno je kao domaćin Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH i Bugojanskog lutkarskog bijenala ponovo postalo lutkarski centar u BiH. Za ovu godinu je posebno bitno štampanje zbornika lutkarskih tekstova koji su u proteklih šest godina imali scenska čitanja u Bugojnu kao i ustanovljenje nagrade za najbolji lutkarski tekst na nivou BiH koja će se dodjeljivati bijenalno na Susretu pozorišta/kazališta lutaka BiH.“

Načelnik općine Bugojno, Hasan Ajkunić, je naglasio da mu je zadovoljstvo biti partner KSC Bugojno na svim državnim i internacionalnim projektima iz kulture i izrazio zadovoljstvo što će i ove godine Bugojno posjetiti najznačajniji lutkari iz regije.

Senada Milanović, član organizacionog odbora i urednik biltena, je naglasila da Bijenale potencira saradnju sa studentima sa umjetničkih akademija iz regije te najavila da će u Biltenu biti posebno posvećena stranica za predstavljanje studenata koji učestvuju na radionicama i imaju scenska čitanja.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/