Livanjska mljekara zainteresirana za otkup ovčjeg i kozjeg mlijeka u Bugojnu

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

U Bugojnu je danas održan sastanak na kojem se razgovaralo o mogućnostima otkupa ovčjeg i kozjeg mlijeka s područja te općine.

Otkup bi vršila Mljekara „Eko-sir Puđa“ iz Livna, po uvjetima koje je uzgajivačima ovaca i koza prezentirao vlasnik i direktor te mljekare Tomislav Puđa.

– U našim trgovinama danas možete vidjeti jako puno uvoznih sireva, od kojih je malo ovčjih. I to je jedan od razloga što želimo da se više okrenemo proizvodnji vrhunskih domaćih sireva od ovčjeg i kozjeg mlijeka – kazao je, prenosi Fena.

Zbog toga su, dodao je, mljekari u kojoj se proizvodi čuveni livanjski sir potrebni novi litri ovčjeg i kozjeg mlijeka, koje bugojanski stočari mogu ponuditi u značajnim količinama.

-Mlijeko treba imati ekstra kvalitetu, a našim potencijalnim kooperantima, koji dostignu taj nivo, spremni smo dati i stimulirajuće poticaje – kazao je Puđa.

Po riječima predsjednika Udruge ovčara i kozara općine Bugojno Jusufa Delića, na teritoriji tog grada ovčarstvom i kozarstvom intenzivno se bavi oko osamdeset obitelji.

-Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati, ali mislim da je ovo jedinstvena prilika da naši članovi uđu u projekt otkupa ovčjeg i kozjeg mlijeka koje, kao sirovine, nisu dosad pronalazile kupce u mjeri kakvoj smo željeli – kazao je.

Delić podsjeća da su ranije pokrenute aktivnosti na otvaranju tržnog centra – sirare na lokaciji Golog Brda, te da su za taj projekt interes pokazali predstavnici TIKA-e.

Kako je kazao načelnik Hasan Ajkunić, organiziranje otkupa ovčjeg i kozjeg mlijeka s područja bugojanske općine značilo bi puno za stočare i cijelu lokalnu zajednicu.

-Na dobrom smo putu da pomognemo našim vrijednim ljudima koji skupa imaju oko 10.000 ovaca i koza, što je veliki potencijal. Aktivnosti koje poduzimamo otvaraju, također, šanse za nova upošljavanja – naglasio je Ajkunić.

Dnevnik.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o