Kupres: Započela izgradnja Instituta za zootehniku

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Radovi na izgradnji Agronomskog Instituta za zootehniku u Kupresu su započeli i sve ide planiranim tijekom, za Fenu je potvrdio načelnik općine Kupres Perica Romić.

Što se tiče općine Kupres, Romić je istaknuo da su za projekt ovog agronomskog instituta riješeni imovinsko pravni odnosi na zemljištu dok je s druge strane natječaj za nabavku laboratorijske opreme koju je raspisao Agronomski i prehrambeno tehnološki fakultet u Mostaru još u tijeku te će opremanje i nabavka opreme sačekati još jedno vrijeme.

Da bi projekt zaživio, osim kupreške općine odgovorni su također Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ), nedavno formirani Zavod za hranu i veterinarstvo HBŽ te Sveučilište u Mostaru, točnije spomenuti Agronomski i prehrambeno tehnološki fakultet u Mostaru.

Kao jedan od stručnih realizatora u razvoju ovog projekta doc.dr.sc Jozo Bagarić je kazao da su za ovaj projekt od prije osigurana sredstva u iznosu od 450 000 KM, s tim da je Republika Hrvatska izdvojila 250 000 KM od čega će 150 000 KM biti utrošeno na objekte a 100 000 KM za laboratorij instituta.

Kako kaže Bagarić, Institut za zootehniku u Kupresu bi sadržavao četiri osnovne jedinice i djelatnosti počev od odjela znanstveno-istraživačkih poslova, kontrolno-laboratorijskog nadzora, uzgojno selekcijskog rada-Centar za reprodukciju u stočarstvu te Odjel za Stručno-savjetodavni rad.

Ovaj zahtjevni projekt Instituta za zootehniku se inače nalazi u sastavu cjelokupnog projekta formiranja Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije, gdje je po njihovom planu na prostoru ove županije predviđena izgradnje ostalih podjedinica, poput laboratorija za hranu i veterinarstvo i zavoda za poljoprivredu.

FENA

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/