Bugojanac sa kolegama ugasio požar i spasio vozača sigurne smrti

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 21.04. u 17.20 sati na kolovozu ulice Put Mladih muslimana, u sarajevskom naselju Vraca, teško je povrijeđen, kako saznaje ”Dnevni avaz”, Narcis Kulović iz Sarajeva.

Mučne scene

Kako saznajemo na licu mjesta, do nesreće je došlo kada je terenac Mercedes ML (O12-J-932), za čijim je volanom bio Kulović, krećući se u pravcu Vraca neprilagođenom brzinom, izgubio kontrolu nad vozilom, nakon čega je počeo krivudati ulicom. Potom se prevrnuo na krov i bukvalno klizao ulicom. Vozilo je, kako smo se uvjerili na licu mjesta, na koncu udarilo u reklamu obližnjeg servisa ”Hyundai”. Mercedes se na koncu zarotirao i vratio u normalan položaj. Uslijedila je prava drama, jer je počeo kuljati crni dim iz Mercedesa. Iako do kraja nisu obučeni za pružanje ovakve vrste pomoći, u akciju su se dali mladi i, prije svega, hrabri ljudi.

To je za ”Dnevni avaz” potvrdio Aldin Kasap (21) iz Zenice, kadet Policijske akademije, koji je zajedno s kolegama Enisom Ćutukom (21) iz Hrenovice, Sedinom Lakačom (29) iz Bugojna te starijom policajkom Jasminom Bilal, prvi pritekao u pomoć povrijeđenome. On je, kako nam je kazao, prvo čuo škripu kočnica, a potom i strahovit udar.

– Znao sam odmah da se dogodila nesreća. Vidio sam da iz vozila izlazi gust crni dim. Onako, u papučama, zajedno s kolegama sletio sam do mjesta nesreće. Dočekao nas je strašan prizor. Vozač je bio zaglavljen između dva sjedišta. Zadnji dio tijela bio mu je na zadnjem sjedištu. Bio je pri svijesti, ali je jaukao od bolova. Bilo je krvi u vozilu i vidio sam da ima otvoreni lom lijeve noge. Zaista, mučne scene… Nismo smjeli da ga diramo, jer smo se bojali da nije povrijedio kičmu. Sve nas je zabrinjavao crni dim, pa smo uzeli aparate za gašenje požara. Kako smo shvatili da u vozilu ima i plinska boca, kolega je u gepeku zatvorio sigurnosni ventil – u jednom dahu ispričao nam je Kasap.

Prema njegovim riječima, ubrzo su na lice mjesta stigli policajci, Hitna pomoć i vatrogasci.

– Vozač je brzo izvučen na sigurno. No, sve nas je zabrinulo što je čovjek ubrzo bukvalno otekao, kako u licu tako i u stomaku, a to se dešava, uglavnom, prilikom unutarnjih krvarenja. Nadam se da će preživjeti. Mi smo sve od sebe dali. Moram priznati da ni meni ni kolegama nije nimalo svejedno i da smo još uznemireni. Ovo nam je prvi put da se uživo s ovakvim nečim susrećemo – rekao nam je jučer Kasap.

Brojne špekulacije

”Dnevni avaz” došao je u posjed ekskluzivne fotografije koja je snimljena prilikom pružanja pomoći povrijeđenom vozaču. Na fotografiji se vidi da je vozač prikliješten, a vidljivi su i tragovi krvi. Na istoj fotografiji vidi se da su se aktivirali zračni jastuci, koji su ga, najvjerovatnije, spasili sigurne smrti.

Kako nam je potvrđeno sinoć iz Dežurnog operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP)Kantona Sarajevo, vozilo je u vlasništvu povrijeđenoga, a u trenutku nesreće on je bio sam u vozilu.

Također, iz Dežurnog operativnog centra MUP-a KS kasno sinoć potvrđeno nam je da vozač nije životno ugrožen te da je zbog loma lijeve potkoljenice zadržan na liječenju na Klinici za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Blokiran saobraćaj

Zbog ove nesreće saobraćaj za vrijeme obavljanja uviđaja bio je u potpunosti blokiran te su se vozila usmjeravala alternativnim pravcima. Policija ni pješacima nije dozvoljava kretanje ulicom te je tako i naša ekipa morala pješačiti skoro kilometar. Jedan momak prošao je traku, ali je nakon glasnog naređena policije napustio mjesto nesreće.

Izbjegnute teže posljedice

Na licu mjesta saznajemo da je tragedija mogla biti daleko teža.

– Sreća u nesreći je što u momentu dok je krivudao ulicom, nije naišlo vozilo iz drugog pravca, a još je veća sreća to što na trotoaru nije bilo pješaka – kazao nam je jedan od očevidaca.

5719dd11-00f4-4a26-bf6e-7d900a0a0a64-nesreca-vraca-4-718x446

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/