KP Narod i Pravda SBK: Usvojeni zaključci o aktuelnim političkim pitanjima

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Kantonalno povjereništvo Narod i Pravda Srednjobosanskog kantona je dana 15.06.2021. godine održalo četvrtu redovnu sjednicu. Sjednica je održana u velikoj sali općine Jajce, uz prisustvo članova povjereništva, članova proširene koordinacije, izabranih vijećnika i pozvanih članova općinskih povjereništava. Na sjednici je usvojeno nekoliko prijedloga i zaključaka, te je izraženo zadovoljstvo dosadašnjim radom povjereništva i njegovog predsjednika. Iskazana je spremnost za unutarstranačke izbore koji će se ubrzo raspisati, kao i zadovoljstvo činjenicom da se na području SBK svakoga dana članstvo povećava.
Usvojeno je i nekoliko zaključaka o aktuelnim političkim pitanjima:

  1. Kantonalno povjereništvo NiP SBK se izrazito protivi izgradnji minihidroelektrana i poziva sve nadležne kantonalne i općinske organe uprave da sa velikom pažnjom pristupe ovom pitanju.
  2. Povjereništvo pozdravlja sudska procesuiranja političkih zvaničnika sa područja SBK, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, a posebno postupke u kojima se sudi za koruptivna krivična djela.
  3. Povjereništvo poziva političke stranke koje participiraju u Općinskom vijeću Jajce da se okonča politička trakavica vezana za rad ovog tijela, te da se pristupi formiranju vlasti.
  4. Povjereništvo izražava zabrinutost nagomilanim problemima u radu komunalnih preduzeća u skoro svim općinama na području SBK, poziva na procesuiranje odgovornih lica i traži da se pokrenu procesi rješavanja gorućih pitanja, posebno onih vezanih za poslovanje i radnička prava.
  5. Povjereništvo oštro osuđuje povredu prava radnika Binas d.d. Bugojno u vezi sa neisplaćivanjem zarađenih plaća i zahtijeva njihovu hitnu isplatu.
  6. Povjereništvo se zahvaljuje svim zdravstvenim radnicima koji su dali ogroman doprinos u savladavanju pandemije koronavirusa, ali istovremeno osuđuje nadležne organe vlasti koji nisu uspjeli obezbijediti dovoljno vakcina i koji nisu uspjeli da u prethodnim godinama poboljšaju zdravstvenu infrastrukturu.

Predsjednik povjereništva
Haris Kaniža

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/