Kontroverzna ideja Europske komisije: Bez ovoga nećete moći koristiti Facebook

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/
Većina nas se svakodnevno čak nekoliko puta prijavljuje na društvene mreže, od Facebooka, preko Twittera do Instagrama. No uskoro bi nam za to moglo trebati više toga od pukog upisivanja korisničkog imena i zaporke. Naime, Europska komisija predlaže da se za ulazak na društvene mreže ubuduće koriste nacionalne osobne iskaznice, koje se koriste u većini članica Europske unije, osim Danske i Velike Britanije.

Ideju je prezentirao potpredsjednik odbora za jedinstveno digitalno tržište pri Europskoj komisiji Andrus Ansip, a iz dokumenata koji su procurili iz tog tijela Europske unije očito je da se želi potaknuti veća upotreba osobnih iskaznica u tom području.

Online platforme trebale bi koristiti podatke koje priznaju nacionalna državna tijela, poput osobnih iskaznica, bankovnih kartica ili sličnih dokumenata. Situacija u kojoj svaka osoba može imati više korisničkih imena i lozinki nije samo nespretna, već može postati i sigurnosni rizik, stoji u dokumentima Europske komisije koji nose datum 25. svibnja ove godine.

Ansip je inače iz Estonije, koja se može pohvaliti visoko razvijenim sustavom izdavanja osobnih iskaznica. Glavni razlog zbog kojeg se traži uvođenje osobnih iskaznica u online svijet je sprječavanje sve češćih lažnih recenzija na internetskim stranicama koje dovode korisnike u zabludu.

Recenzije na internetu raznih usluga i dobara pomažu kupcima, no one moraju biti točne i oslobođenje manipulacija i pristranosti, navodi se u dokumentima.

Prijedlog odbora nije dobro prošao kod većine građana EU, koji strahuju da će se time ograničiti i sloboda govora na internetu. Sličan prijedlog dao je 2011. godine američki predsjednik Barack Obama, rekavši da bi se trebale uvesti posebne osobne iskaznice za korisnike interneta.

index.hr

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/