KO SDP BiH SBK/KSB: Saopštenje za javnost!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Sinoć, 30.08.2017.godine, u Travniku je održana 26.redovna proširena sjednica Predsjedništva Kantonalne organizacje SDP BiH Srednjobosanskog kantona, na kojoj se prvenstveno razgovaralo o trenutnoj društveno-političkoj situaciji na Kantonu u svjetlu događaja u Kruščici. Kako je SDP BiH od početka čvrsto stao uz građane Kruščice i u potpunosti podržava njihove opravdane zahtjeve za zaštitu rijeke i izvorišta Kruščice, i dalje insistiramo na održavanju Vanredne sjednice Skupštine Srednjobosanskog kantona, na kojoj bi se razgovaralo o bezbjedonosnoj situaciji u Kantonu i odgovornosti za pretjeranu i, po nama, neovlaštenu upotrebu sile prema mirnim građanima Kruščice, posebno kada se uzme u obzir da prilikom ranijih sličnih mirnih demonstracija istog povoda nikada nije upotrijebljena policijska sila za uklanjanje istih.

S druge strane, nedaleko od Viteza, u Kiseljaku se, bez tolike medijske buke, vodi prava velika bitka za ostvarivanje prava na nastavu djece bošnjačke nacionalnosti. Naime, u Kiseljaku već dugo vremena postoje dvije škole pod jednim krovom – Osnovna škole „Kiseljak“ i Osnovna škola „Kiseljak 1“. Kako se „ne bi miješale kruške i jabuke“ jedna radi po hrvatskom, jedna po bosanskom planu i programu, sa različitim pauzama za odmore i ulazima – što u ovom slučaju i nije najveći problem. Problem koji postoji već 10 godina je fiskulturna sala koju koriste isključivo djeca hrvatske nacionalnosti, dok djeca bošnjačke nacionalnosti satove fizičkog odgoja mogu raditi ili napolju ili nikako, ukoliko je vrijeme loše. Iako se na ovaj problem ukazivalo godinama i pokretano je niz inicijativa za njegovo rješenje uključujući i izgradnju nove fiskulturne sale, do zadovoljavajućeg rješenja nije došlo.

Ovih dana u cilju dobijanja jeftinih politikantskih bodova SDA je organizovala roditelje kako bi organizovali proteste ukazujući na ovaj problem, istovremeno zaboravljajući da koalicija SDA-HDZ suvereno vlada ovim Kantonom više od dvije decenije i da je ista i kreirala sistem „dvije škole pod jednim krovom“, ne zbog zaštite kulturnog identiteta pojedinih naroda, nego isključivo zbog uhljebljavanja zaslužnih kadorova iz oba naroda, a bliskih vladajućim nacionalnim strankama. Ovakvo suludo trošenje budžetskih sredstava je i dovelo do toga da su uslovi u kojima se odvija obrazovanje na našem Kantonu među najlošijim u cijeloj Bosni i Hercegovini, te da se sve češće i situirani mladi bračni parovi s malom odjecom odlučuju napustiti BiH, zabrinuti zbog obrazovnog sistema koji mogu pružiti svojoj djeci. SDP BiH Srednjobosanskog kantona daje punu podršku opravdanim zahtjevima roditelja i djece da im se pruže normalni uslovi za odvijanje nastave i najoštrije osuđuju svaku manipulaciju istim u cilju zaoštravanja nacionalnih odnosa u vrijeme kada nam je svima jasno da je nacionalni koncept upravljanja državom predvođen SDA-HDZ koalicijom doveo Bosnu i Hercegovinu pred socijalni i ekonomski kolaps u svim segmentima društva.

 

                                                  KO SDP BiH SBK/KSB
ODNOSI S JAVNOŠĆU

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/