Klanjana dženaza ubijenim u Donjem Vakufu

Foto: DV Vijesti
https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

Na Gradskom stadionu u Donjem Vakufu danas je klanjana dženaza Omeru Bašiću, Feridu Rahmanoviću i Ševki Draginović koje je ubio Sabahudin Habib u mjestu Sokolina.
Današnjem posljednjem ispraćaju trojici ubijenih, vrijednih radnika, dobrih prijatelja i sugrađana prisustvovalo je više hiljada članova porodica stradalih, radnih kolega, prijatelja i poznanika.

Travnički muftija Ahmed ef. Adilović je izjavio kako broj prisutnih današnjoj dženazi govori o veličini tragedije koja se dogodila.

“Okupili smo se da ih ispratimo na bolji svijet, a ovim povodom želim reći par riječi. Vaš broj govori o tome kolika je ovo tragedija, ali kao i uvijek naša vjera nam nalaže sabur i prihvatanje Allahove odredbe”, kazao je Adilović te dodao:

“Naš prostor je daleko od principa da ko ubije jednog nevinog čovjeka kao da je ubio čitav svijet, ali trebamo izvući nekoliko poruka iz svega ovoga. Treba da prihvatimo Allahovu odredbu, da porodice, a i mi saburimo i izdržimo ovu bol i nastavimo živjeti. Svi moramo doprinijeti boljem društvu i sredini, međuljudskoj komunikaciji u porodici, društvu i čovječanstvu”.

Iza Bašića, Rahmanovića i Draginovića ostalo je ukupno 14 djece. Mještani Sokoline, ali i Donjeg Vakufa pogođeni su tragedijom koja se dogodila, a tome je danas i svjedočila tišina u Donjem Vakufu i zastave koje su povodom Dana žalosti spuštene na pola koplja.

Esad ef. Slipac predvodio je dženazu namaz Ševki Draginoviću, Omeru Bašiću dženazu je predvodio travnički muftija Ahmed ef. Adilović, dok je dženazu Feridu Rahmanoviću predvodio izaslanik reisu-l-leme Nusret ef. Avdibegović.

“Ne možemo reći da postoji jedan razlog da se dogodi ovo što je bilo u Donjem Vakufu. Nisu unesrećene samo tri porodice već i porodica silnika i nasilnika. Svi smo unesrećeni pa i naša Bosna jer je Donji Vakuf nepotrebno došao u žižu interesovanja i ovog događaja. Šta je to s čovjekom i vremenom u kojem živimo? Kur'an svjedoči različite etape života, ali kadrovski život u civilizaciji u kojoj živimo preuzima neku vrijednost što je sunovrat civilizacije”, kazao je Avdibegović.

Nakon kolektivne dženaze u mjestima Horozovac, Bijeli Harem i Suljići izvršen je ukop.

Danas su u Tužilaštvu Srednjobosanskog kantona planirana saslušanja još dvije osobe koje se uz Sabahudina Habiba dovode u vezu sa počinjenjem krivičnog djela, dok je četvrta osoba puštena na slobodu.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o