Kasumović: Trenutna vlast nema ideja, građanima treba ponuditi alternativu

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Ne želimo plašiti narod, ne želimo ukinuti Republiku Srpsku ni kantone, ne želimo se svađati s drugima. Želimo napraviti političku stabilnost, na principu dogovora. Otvoreni smo za saradnju s drugima.

Rekao je to u razgovoru za Radiosarajevo.ba Fuad Kasumović, zamjenik predsjednika Nezavisnog bloka, nove političke stranke koja je osnovana u nedjelju.

Kasumović, koji je aktuelni gradonačelnik Zenice, kaže da Nezavisni blok trenutno razgovara s nekoliko političkih stranaka u vezi sa zajedničkim djelovanjem na narednim izborima.

“Naprimjer s jednom hrvatskom veoma utjecajnom partijom veoma smo blizu sporazuma. Želimo dogovoriti predizbornu platformu u kojoj možemo i pojedinačno i zajedno nastupati. Mi ćemo imati kandidate od člana Predsjedništva do svakog kantona. Svi koji su zadovoljni sa SDA, HDZ-om, SNSD-om, neka i dalje glasaju za njih, mi nemamo ništa protiv, jer to nije naša ciljna kategorija. Ciljna su kategorija nezadovoljni građani, koji više neće svađa”, naglasio je Kasumović.

Kaže da je saradnja otvorena za sve, na korektnim odnosima.

“Naša je želja da niko ne gubi svoj identitet te partije koja sarađivati s Nezavisnim blokom. Očigledno je da ova vlast više nema ideja. Ona se svaki dan sve više vraća u 1990-e godine, zato građanima treba ponuditi alternativu”, kaže Kasumović.

Potcrtao je da moraju doći novi ljudi, ali da moraju postojati i etablirani, ljudi poput njega, Senada Šepića, Sadika Ahmetovića, koji vode Nezavisni blok.

“Mi smo se obavezali da će više od 85 posto biti novi mladi ljudi. Ja ostajem gradonačelnik Zenice, nezavisni gradonačelnik, puni mandat. Ne zanima me nikakva druga pozicija osim da dam doprinos svojoj državi, da smirimo političku situaciju. Naša je želja da se i s ostala dva naroda i ostalima dogovaramo, da nema svađa, da napravimo političku stabilnost. Više od 84 posto građana želi europski put”, rekao je Kasumović.

On je naveo da sve nesuglasice treba ostaviti za neke druge generacije.

“Očigledno je da se u ovom trenutku domaći političari ne mogu ni o čemu dogovoriti, da ni međunarodna zajednica ne želi ulaziti u bilo kakve aranžmane vezane za promjenu ustava. Građane BiH niko nije pitao za ovaj Ustav. On je takav kakav je. Mi ga moramo poštovati. To treba ostaviti ad acta i trebamo se kretati ka EU. O tome se možemo svađati 100 narednih godina, ali ovaj Ustav je takav”, kazao je on.

radiosarajevo.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/