IX Bugojansko lutkarsko bijenale, dan treći

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Trećeg dana IX Bugojanskog lutkarskog bijenala, u 11:00 sati, odigrana je prva predstava revijalnog karaktera „ZLOGRBA“, Umjetničke akademije Osijek. Predstava je nastala u sklopu kolegija Animacija 6: kombinirane tehnike. „ZLOGRBA“ se odigrala u Maloj sali KSC-a, koja je ovaj put bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a publika je ovu predivnu predstavu nagradila gromoglasnim aplauzom i mnogo pozitivnih komentara djece i odraslih.

U popodnevnim satima publika je mogla uživati u predstavi „ODISEJ-SAN O POVRATKU“, Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Režiju za ovu predstavu je radila Biserka Kolevska. Bugojanskoj publici ova predstava nije nepoznata, s obzirom da je proglašena za najbolju predstavu na 22.Susretu pozorišta/kazališta lutaka BiH.

Večeras je na repertoaru revijalna predstava „PUSTOLOVINE VESELOG LUTKA NEŠUTKA“, te takmičarska predstava „LJEPOTICA I ZVIJER“.

Na okruglom stolu se vodio razgovor o ove dvije predstave. U vezi sa predstavom „ZLOGRBA“, rečeno je da je Umjetnička akademija u Osijeku primjer osposobljavanja budućih glumaca budu sami autori projekta što je jako značajno i za njihovu buduću egzistenciju, ali i za ostvarenje njihovih umjetničkih želja.

Za predstavu „ODISEJ-SAN O POVRATKU“ žiri je rekao da je to vizuelno muzički spektakl u kom je prikazan ep o Odiseju koji kroz umjetnički čin vrši edukaciju djece.

U 21:00 sati, upriličeno je Scensko čitanje teksta „MAJKA ILI SVE LUTKE IDU U RAJ“,koji je napisala studentica treće godine Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu na Odsjeku dramaturgije, Nedžma Čizmo. Mentor ovog teksta je Dubravka Zrnčić-Kulenović.

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o