Jusić: Populističke politike mogu se svidjeti masama, ali ne mogu riješiti probleme

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Podilaziti masama, govoriti ono što one žele čuti, najlakši je put do uspjeha. Kaže ovo u svom novom blogu na Aljazeeri Muhamed Jusić, islamski teolog i analitičar.

Danas je u svijetu, navodi Jusić dalje, sve više takvih, ne samo među ljudima koji nastupaju u ime vjere nego prije svega među političarima i intelektualcima.

– Ovih dana, svi su se raspisali o usponu populizma u svijetu. Zar demokratija ne počiva na tome da se glasačima ponude programi i pozicije od kojih oni odaberu onu koja im se najviše sviđa? Zašto, ako neke druge opcije pobjede onda je to trijumf demokratije, a ako se neko ko se ne uklapa u “mainstream tokove” politike i misli svidi građanima, onda je to populizam? Odnosno, šta je populistički u novom valu populizma?

Stvar je jednostavna. Oni kritikuju tzv. establishment, ali ne nude funkcionalna i realna rješenja. Sve što imaju su parole iza kojih ne stoje nikakve razrađene politike. Manipulišu strahom i neznanjem i na njemu grade svoje programe. Njima je cilj parolama doći na vlast, ali kada se tamo nađu svu krivicu za svoje neuspjehe počnu prebacivati na domaće i strane neprijatelje. Tada započne proces proizvodnje neprijatelja koji treba da prikrije njihove neuspjehe i održi ih na vlasti. To smo već dugo gledali u zemljama tzv. Trećeg svijeta, a ovih dana začetke istih trendova prepoznajemo i na Zapadu – smatra Jusić. On kaže da se populistički stavovi i politike mogu svidjeti masama, ali im one ne mogu riješiti probleme. Za rješavanje problema treba znanja, treba odricanja, teških i nepopularnih odluka lidera jer u kompleksnome svijetu nema prostora za simplistička rješenja.

nap.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/