Jusić: Napad će sigurno utjecati na izbore u Turskoj

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Muhamed Jusić, islamski teolog, novinar i analitičar, u razgovoru za „Dnevni avaz” jučer je ocijenio da je posljednji stravični teroristički napad u Ankari, ustvari, kulminacija kompleksnih odnosa u Turskoj, uzrokovanih tzv. kurdskim pitanjem i dešavanjima u Siriji.

Kurdsko pitanje

Ocjenjuje i da se ovaj napad ne može direktno vezati uz bilo koju drugu zemlju, pa ni BiH, no ističe da stepen sigurnosti u svim zemljama koje su članice koalicije u borbi protiv terorizma treba biti podignut na viši nivo.

– Ovo je rat tzv. Islamske države i Kurda koji se očito prelio na Tursku i dodatno će zakomplicirati ionako teško i kompleksno tzv. kurdsko pitanje u Turskoj i to u vrlo nezgodno vrijeme pred nove, ponovljene, odnosno izbore koji bi se uskoro trebali održati – kaže Jusić.

Jusić ističe da je začuđujuće da je Turska, s obzirom na probleme koji je potresaju već duže, naročito u kontekstu dešavanja na granici s kriznim područjima, uspjela zadržati i dosadašnji stepen stabilnosti.

– Vidimo šta se desilo s Evropom kad je došlo nekoliko stotina hiljada izbjeglica, a Turska već tri ili četiri godine ima skoro dva miliona, u jednom trenutku je bilo i dva i po miliona izbjeglica – kaže Jusić.

Turska je, naglašava Jusić, dugo pokušavala oduprijeti samostalnom uvlačenju u rat protiv ISIL-a jer su znali da bi, upravo zato što su oni u najtežoj poziciji, trebali podnijeti i najveći dio tereta.

“Igrali poker”

– Međutim, Turska je, kako se čini, bila svjesna da slamanje ISIL-a ne rješava problem, ostavlja Asada na vlasti, stvara vakuum koji bi popunile neke organizacije koje su na međunarodnim terorističkim listama, kao što je PKK-a. Zato su dugo ovako “igrali poker”, pokušavajući da odgode taj sukob s ISIL-om i da, svjesni upravo nastojanja mnogih da ih uvuku u rat, ne uđu u taj sukob – naglašava Jusić.

No, nakon ovog napada upitno je, potcrtava Jusić, koliko će Turska moći ignorirati opasnosti ISIL-a na svojim granicama. Osim žrtava napada i posljedica koje ovaj atak sa sobom nosi, Jusić smatra da će napad sigurno utjecati na izbore i da će na neki način ujediniti kurdske partije, što bi se moglo odraziti na rezultat vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP).

Podići nivo sigurnosti i u BiH

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Nedžad Korajlić kaže za “Dnevni avaz” da sve države u regionu, pa tako i BiH, moraju podići nivo sigurnosne zaštite.

– Teroristi djeluju često samostalno, nije to više ustaljena šema terorističkih napada kako se prije dešavalo, tako da Turska, sve zemlje regiona, pa i BiH, moraju skroz podići sigurnosni sistem. Vjerovatno će se opet dešavati takve stvari, pa postoji mogućnost da napad bude ponovo u Turskoj – kazao je Korajlić.

ISIL ili PKK

Stručnjak za terorizam s Fakulteta za kriminalistiku Jasmin Ahić ističe da su dešavanja u Ankari veoma loša poruka za sve.

– Još nijedna teroristička organizacija, ni ona koja je u direktnom sukobu protiv Turske na području Sirije ili Kirgistana, nije potvrdila da je odgovorna za napad. Turska u međunarodnim krugovima ima svoj aktivitet na tom području te postaje značajno ugrožena od terorističkih akata, postaje ugrožena ne samo na graničnim područjima, gdje su Kurdi većina, već i u glavnom gradu. Otvaraju se brojna pitanja, a ono što svi pretpostavljaju je da je ovaj teroristički napad direktno povezan s jednom od dvije grupacije, ISIL-om ili PKK-om – rekao je Ahić.

 

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/